Publicația "Politico", citată de Antena 3 CNN, relatează că politicienilor europeni li s-a cerut, de către responsabilii ucraineni, să nu poarte haine verzi, kaki sau culori vii la summit-ul care începe vineri la Kiev.
Liderilor europeni li s-a recomandat, în schimb, să se îmbrace în hainele obișnuite la Bruxelles: costum sau ținută de afaceri.
"Nota a fost transmisă tocmai pentru a rezerva aspectul vestimentar militar gazdelor și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut din tricoul verde uniforma sa în timpul războiului", notează Politico.
Potrivit sursei citate, în trecutul recent oficialii occidentali au apelat la diverse modalități de a-și manifesta, inclusiv prin vestimentație, solidaritatea cu Ucraina. S-a întâmplat fie la Kiev, fie în afara Ucrainei.
Astfel, șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a îmbrăcat o ținută galben și albastru strălucitor - culorile drapelului ucrainean - la întâlnirea cu Olena Zelenska, alături de alți membri ai Parlamentului European.
Iar președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a îmbrăcat tricoul verde atunci când a vizitat Kievul.
La summit-ul de la Kiev ar trebui să stabilească pașii pe care Ucraina îi mai are de făcut pentru aderarea la Uniunea Europeană.
În capitala Ucrainei au sosit, încă de joi, deja Ursula von der Leyen și 15 comisari europeni.
Summit-ul UE - Ucraina, precedat de un amplu scandal de corupție la Kiev
Summitul a fost precedat de o săptămână marcată de demiteri din aparatul guvernamental, percheziții și acuzații de corupție, în condițiile în care țara beneficiază de ajutoare uriașe, de zeci de miliarde de euro, din partea aliaților vestici pentru a rezista în războiul declanșat de Rusia și pentru a-și consolida parcursul european.
"O luptă între democrație și autoritarism, așa a descris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, războiul din Ucraina și motivul pentru care Uniunea Europeană a cheltuit atât de mulți bani pentru a sprijini această țară.
Ea se află la Kiev înaintea unui summit european de o zi între Ucraina și Uniunea Europeană, al 24-lea summit între Ucraina și blocul comunitar, dar primul de când a început invazia pe scară largă și primul de când Ucraina a devenit stat candidat oficial la Uniunea Europeană, anul trecut.
Corespondent CNN: "Un oficial UE a spus că 'e clar' că Ucraina poate deveni membru cu drepturi depline"
Un oficial al UE a declarat că acum este clar că Ucraina poate deveni, de fapt, un stat membru cu drepturi depline. Nu mai este vorba de "dacă".
Totuși, sunt condiții legate de posibila admitere. Una dintre cele mai mari provocări va fi combaterea corupției.
Ucraina are de mult timp reputația de a fi una dintre cele mai corupte țări din Europa. Săptămâna aceasta, responsabilii ucraineni au anunțat o serie de investigații privind fraude fiscale și au concediat întreaga echipa de conducere a Agenției Vamale.
Iar președintele Zelenski a trimis deja semnale că s-ar putea să mai urmeze și măsuri, spunând că este gata să concedieze câți lideri instituționali va fi necesar pentru a garanta statul de drept", a transmis corespondentul CNN Scott McLean.