Antena 3 CNN Actualitate Operaţiune de amploare a Poliției și DIICOT: 386 de percheziții în 28 de județe şi în Capitală. Sunt vizaţi capi din lumea interlopă

Operaţiune de amploare a Poliției și DIICOT: 386 de percheziții în 28 de județe şi în Capitală. Sunt vizaţi capi din lumea interlopă

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 09:00 11 Noi 2020 Modificat la 09:00 11 Noi 2020

Perchezițiile sunt în plină desfășurare în 28 de județe din țară, dar și în Capitală.

Operațiunea este organizată de DIICOT Timișoara și de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO și a unităților subordonate și vizează destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată implicate în trafic de droguri și de persoane, proxenetism, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală și spălare de bani. 

Jurnalistul Dragoș Boța, în exclusivitate despre ampla operațiune DIICOT din Timișoara

''Partea a acestei ample operațiuni a DIICOT se desfășoară în acest în Timișoara, dar și în București. Mai multe percheziții vizate. Este o grupare de trafic de migranți care acționa în vestul țării. Practic, liderul grupării racola migranți ajunși în România, în special din zona București. Aceștia erau preluați și aduși în vestul țării, în sate din Timiș, unde erau ținuți în case conspirative, iar ulterior, transportatorii îi urcau în mașini sau în TIR-uri și erau scoși spre granița cu Ungaria. Din monitărizările făcute de polițiștii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT, a reieșit că peste 300 de persoane au fost traficate în cele 15 transporturi monitorizate în ultimele luni.

Pentru fiecare migrant transportat care ieșea din România, gruparea primea între 800 și 1.000 de euro

 În imagini îl vedeți pe unul dintre cei implicați în această grupare. Este un celebru interlop din Timișoara, Radu Radu Novac, zis ”Jack” care este sub control judiciar, dar cu toate acestea făcea trafic de migranți. Implicat în două dosare de trafic de cocaină (...) Sunt percheziții în desfășurare în acest moment, iar suspecții urmează să fie aduși la auderi la sediul DIICOT Timișoara'', a spus Dragoş Boţa, jurnalist Pressalert.

Acțiunile se derulează concomitent pe raza județelor Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Argeș, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Alba, Caraş-Severin, Timişoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Cluj şi Bistriţa Năsăud şi în municipiului Bucureşti.

Aşadar, acţiunile procurorilor DIICOT și Poliției Române, declanşate la nivel naţional, sunt rezultatul activităţilor investigative derulate în 24 de cauze penale instrumentate de către 21 de structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracţionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competenţa direcţiei, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de migranți, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, trafic de migranți, înșelăciune sau șantaj. 

69 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Constanţa şi Mangalia

''La data de 11.11.2020 procurorii DIICOT-S.T. Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Cmbatere a Criminalităţii Organizate Constanţa au efectuat un număr de 69 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Constanţa, Mangalia, a localităţilor Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, Techirghiol, Agigea şi a oraşului Ovidiu, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive noi și spălare de bani.

În fapt s-a reţinut că, începând cu luna octombrie a anului 2017 și până în prezent, grupul infracțional organizat, constituit inițial de 9 persoane, la care ulterior au aderat alte 50 de persoane, a acționat pentru procurarea, prepararea, stocarea, distribuirea și punerea în vânzare a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive, cunoscute sub denumirea de „etnobotanice”.

Gruparea infracţională a acționat pe raza municipiului Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupării au fi pus în vânzare 15,13 kg. de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pentru care au obținut suma de 1.292.355 de lei.

La sediul DIICOT-S.T. Constanţa vor fi audiate, în cadrul urmăririi penale, un număr de 111 persoane.Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime și Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

La activități participă și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanța.Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție'', se arată în comuncatul de presă.

Victima traficanţilor, luată cu salvarea. Femeia este însărcinată

Au fost incidente în urma perechezițiilor de la Pitești. Mascații au ridicat opt suspecți pentru trafic de persoane. Una din cele 11 victime a cerut să fie transportată la spital. Femeie este însărcinată în 38 de săptămâni și le-a spus anchetatorilor că nu poate sta pentru audieri deoarece se simte rău.

Citiți și: Fostul iubit al Biancăi Drăgușanu, săltat de polițiști în această dimineată! Alex Bodi, cap al unei reţele de proxenetism

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole