Antena 3 CNN Externe ONU îi răspunde lui Netanyahu, după ce forțele Națiunilor Unite au fost lovite de IDF în Liban: "Nu ne retragem"

ONU îi răspunde lui Netanyahu, după ce forțele Națiunilor Unite au fost lovite de IDF în Liban: "Nu ne retragem"

de Adrian Iclozan    |   

Organizația Națiunilor Unite anunță că forțele sale de menținere a păcii din sudul Libanului vor rămâne pe poziții, în ciuda cererilor repetate ale Israelului ca acestea să se mute de acolo, relatează BBC.

Statul evreu desfășoară de la începutul acestei luni o operațiune militară terestră anti-Hezbollah pe teritoriul vecinului său, iar acțiunile armatei israeliene s-au extins în ultimele zile, fiind vizat inclusiv un oraș din nordul Libanului

Forța ONU de menținere a păcii în Liban, UNIFIL, a acuzat IDF de lovirea deliberată a membrilor săi, cinci militari din trupele cu mandat de la Națiunile Unite fiind răniți în ultima săptămână. 

În acest condiții, șeful operațiunilor ONU de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, a declarat că decizia de a menține pe poziții trupele UNIFIL are sprijinul deplin al Consiliului de Securitate al ONU și al statelor care contribuie la această forță.

Lacroix spune că este esențial ca membrii UNIFIL să rămână la fața locului, pentru a-și îndeplini mandatul care le-a fost încredințat de Consiliul de Securitate al ONU și pentru a ajuta populația civilă.

La rândul său, guvernul de la Ierusalim susține că ONU nu a reușit să împiedice Hezbollah să construiască tuneluri care duc în Israel, și nici să amplaseze la graniță rachete cu care atacă populația statului evreu.

Duminică, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a cerut tranșant ONU să părăsească bazele sale din sudul Libanului, despre care a spus că oferă "un scut uman" gherilelor Hezbollah.

Într-o altă declarație, făcută luni, Netanyahu a afirmat că țara sa va face tot posibilul pentru a preveni incidentele armate cu UNIFIL, reiterând cererea ca acestea să se îndepărteze din zona luptelor.

Subiecte în articol: ONU Liban Israel Benjamin Netanyahu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile