Antena 3 CNN Conținut plătit ONG-urile au nevoie și de angajați

ONG-urile au nevoie și de angajați

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 12:44 07 Dec 2021 Modificat la 12:44 07 Dec 2021

Un număr mare de persoane au fost afectate de consecințele pandemiei Covid-19.

Nu boala în sine le-a creat probleme, cât accesul pe piața muncii.

Deși este nevoie de angajați, lipsa de resurse materiale nu le mai permite unor angajatori să ofere locuri de muncă.

Iar organizațiile neguvernamentale din România resimt mai mult ca oricând nevoia de resurse pentru dezvoltarea și consolidarea capacității de funcționare și acțiune.

Căci se confruntă cu dificultăți financiare și de management.

Cel puțin aceasta este una dintre concluziile unui studiu care a dorit să analizeze problemele cu care se confruntă sectorul non-profit, în contextul pandemiei Covid-19.

Ca răspuns la aceste provocări, Asociația Young Initiative și Fundația World Vision România lansează o inițiativă care va contribui la sustenabilizarea sectorului neguvernamental și întărirea capacității organizaționale a ONG-urilor din România.

6 din 10 ONG-uri nu au niciun angajat

Pandemia a accentuat problemele cu care se confruntă sectorul non-profit din România.

Conform unui studiu realizat de Asociația Young Initiative și Fundația World Vision România în rândul a 111 ONG-uri, dintre care 37 din mediul rural, cele mai stringente nevoi ale organizațiilor neguvernamentale sunt lipsa resurselor financiare care influențează capacitatea de a atrage surse de finanțare și fluctuația personalului precum și accesul scăzut la programe de formare pentru personalul angajat sau voluntari.

Dintre cele mai relevante date colectate, aflăm că 6 din 10 dintre ONG-urile respondente din mediul urban nu au niciun angajat. Iar 23% dintre ele au doar între 1 și 3 angajați.

De cealaltă parte, 9 din 10 ONG-uri din mediul rural nu au nici un angajat. 38% dintre respondenți au un buget anual mai mic de 5000 de lei. Și beneficiază de cel mult două surse de finanțare.

Toate aceste provocări limitează capacitatea ONG-urilor din România de a oferi servicii necesare în comunitate, comparativ cu potențialul și nevoile existente.

Un pas înainte

Ca răspuns la problemele identificate, Asociația Young Initiative în parteneriat cu Fundația World Vision România au lansat proiectul “Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este de a crește capacitatea organizațiilor nonprofit din România de a dezvolta procese de management sustenabil, învățare și dezvoltare organizațională în vederea unui impact sporit în comunitate.

Cine beneficiază

Intervenția directă se adresează unui număr de 20 de ONG-uri din România active în mediul rural și urban mic sau în domenii precum tineret, drepturile omului, educație civică, mediul înconjurător. Acestea vor fi incluse, pe parcursul a peste 16 luni, într-un program complex de tipul “Accelerator de ONG-uri”.

Programul furnizează sesiuni de coaching și mentorat pentru personalul organizațiilor selectate și realizarea de diagnoze și analize de nevoi personalizate, care să conducă la întocmirea de planuri concrete și strategii de creștere a capacității organizaționale ale ONG-urilor și la implementarea acestora.

De asemenea, programul presupune și participarea personalului ONG-urilor selectate la o componentă de învățare integrată din cadrul proiectului. Apelul de înscriere pentru programul de Accelerator destinat ONG-urilor va fi lansat în prima parte a anului 2022.

Pentru a contribui la dezvoltarea sectorului ONG din România, proiectul va crea și 3 cursuri în format MOOC (Massive Open Online Course) pe tematici precum Reziliență Organizațională, Comunicare Nonprofit și Bună Guvernanță.

Acestea vor fi gratuite, accesibile oricărei organizații interesate în orice moment, necesitând o simplă conexiune la Internet.

Complementar, proiectul urmărește dezvoltarea unui instrument de tip Self-Accelerator care integrează metodele folosite în cadrul programului „Accelerator de ONG-uri” permițând utilizarea sustenabilă a acestora în mod individual (neasistat) de către alte organizații.

Pentru promovarea intervențiilor folosite în proiect va fi organizat un forum dedicat sustenabilității sectorului ONG din România, în cadrul căruia participanții vor putea afla poveștile de succes ale beneficiarilor intervențiilor.

Tot aici vor fi lansate public cele 3 cursuri MOOC și instrumentul Self-Accelerator, ca resursă pentru alte organizații.

Proiectul va avea o durată de 26 luni începând cu luna Septembrie 2021 și beneficiază de o finanțare în valoare de 237.337 euro din partea programului Active Citizens Fund, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Informațiile principale despre proiect vor fi disponibile pe website-ul proiectului la www.accelerator-ong.ro .

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole