Antena 3 CNN Actualitate Justiție ONG-urile si asociatiile civice solicită o echipă de procurori militari care să se ocupe exclusiv de anchetarea dosarului 10 August

ONG-urile si asociatiile civice solicită o echipă de procurori militari care să se ocupe exclusiv de anchetarea dosarului 10 August

Adelina Miron, Mădălina Ignat
2 minute de citit Publicat la 18:08 10 Aug 2021 Modificat la 18:11 10 Aug 2021

De asemenea, ONG-urile și asociațiile cer procurorilor să comunice public periodic stadiul anchetei și actele de urmărire penală efectuate în dosar.

Cele 13 organizații semnatare ale comunicatului, Comunitatea Declic, Corupția ucide, Geeks For Democracy, Asociația Evoluție În Instituție, Funky Citizens, Asociația VedemJust – Voci pentru Democrație și Justiție, #REZISTENȚA, Reset Iași, Umbrela Anticorupție Cluj, Rezistența Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația Platforma Inițiativa România, Asociația România Vie, reamintesc procurorilor că a existat un precedent de desemnare a unei echipe dedicate de anchetă și o comunicare constantă privind stadiul dosarului Revoluției, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Militară.

”Dacă chiar vor să facă dreptate, procurorii de la Secția Militară a PICCJ trebuie să facă pași în anchetă și să finalizeze cu celeritate dosarul. Societatea civilă nu va permite ca procurorii militari să tergiverseze ancheta și să se încurce în acte de procedură, cum au făcut în dosarele Revoluției și Mineriadei. E suficient cât timp a pierdut DIICOT, fără audieri de martori, fără întrebări incomode și chiar și fără percheziții informatice ale telefoanelor șefilor din Jandarmerie. Demersul este susținut de peste 61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august”, se arată în comunicatul celor 13 organizații.

Trei ani de la protestul violent din 10 august, în Piaţa Victoriei, şi niciun vinovat

La Curtea Supremă se judecă un nou termen în dosarul "10 August", astăzi, după ce, la trei ani de la începutul procesului, nu există încă niciun vinovat. Cu dosarul s-a făcut un ping-pong între instanțe, apoi în aprilie s-a decis redeschiderea anchetei.

Foştii şefi ai jandarmeriei sunt cercetaţi, printre altele, pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Pe de altă parte, chiar azi se judecă la Curtea Supremă un proces pentru acuzaţii de tergiversare în dosar.

Până în acest moment nu s-a găsit niciun vinovat. La conducerea Jandarmeriei sunt aceiași șefi, iar cele 700 de victime încă așteaptă adevărul.

Dupa un ping-pong în instanțe, ancheta a fost redeschisă în luna aprilie, la cererea unui protestatar rănit, după ce Tribunalul Bucureşti, a respins pe 2 martie 2021, solicitarea de redeschidere a cazului făcută de fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu.

Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la miting, iar o grenadă a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.

Persoanele cercetate în dosar

Magistrații Curții de Apel au decis că poate începe urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti și colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.

Toți sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.  

Pe de altă parte, azi la Curtea Supremă se judecă un nou termen în dosarul "10 August". Concret, 20 de persoane au depus la Curtea de Apel București si la Tribunalul București, o solicitare prin care s-au plâns că 10 august bate pasul pe loc și vinovații nu sunt trași la răspundere.

Acum, atât Curtea de Apel București, cât și Tribunalul București au spus că nu e de competența lor și au trimis plângerea la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca judecatorii supremi să spună ce instanță este competentă pentru a judeca acest dosar.

 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole