Antena 3 CNN Externe Mapamond Omul de afaceri italian Flavio Briatore cere judecătorilor despăgubiri de 13 milioane de euro. Care este motivul

Omul de afaceri italian Flavio Briatore cere judecătorilor despăgubiri de 13 milioane de euro. Care este motivul

N.B.
1 minut de citit Publicat la 15:57 26 Dec 2024 Modificat la 15:57 26 Dec 2024

După aproape 15 ani de la începutul complicatului caz care a avut în centrul său iahtul de lux Force Blue, care i-a aparținut lui Flavio Briatore, se deschide un nou capitol care implică ​​cereri de despăgubiri de milioane de euro.

Flavio Briatore a decis să trimită în judecată Curtea de Apel din Genova și pe administratorul judiciar care s-a ocupat de vânzarea vasului, raportând presupuse nereguli și prejudicii economice suferite, relatează La Repubblica. Suma solicitată de antreprenor este de 13 milioane de euro, ceea ce reprezintă, potrivit acestuia, diferența dintre valoarea reală a iahtului și prețul obținut din vânzare, care este unul derizoriu, după părerea antreprenorului italian.

Toată povestea a început în 2010, când iahtul Force Blue a fost confiscat de Guardia di Finanza la ordinul Parchetului din Genova. Briatore și alți colaboratori ai săi au fost acuzați de evaziune fiscală legată de utilizarea navei pentru închiriere turistică. Ani de zile, iahtul a rămas confiscat în timp ce cazul a fost tratat în sala de judecată. Abia în 2022, după un proces care a durat peste un deceniu, Briatore a fost achitat complet, atât pentru principalele acuzații, cât și pentru cele care între timp fuseseră prescrise.

În 2021, însă, Force Blue fusese deja vândut la licitație cu aproximativ șase milioane de euro lui Bernie Ecclestone, fost șef al Formula 1. Briatore consideră că această vânzare a fost gestionată în grabă și cu multe nereguli, fără a aștepta confirmarea finală a confiscării. Potrivit acestuia, valoarea iahtului era în jur de 18 milioane de euro, deci suma obţinută din vânzare ar fi reprezentat mai puţin de jumătate din valoarea reală.

Compania Autumn Sailing, în numele lui Briatore, a inițiat acțiuni în justiție împotriva Președinției Consiliului de Miniștri și a administratorului judiciar, subliniind că vânzarea ar fi avut loc în perioada pandemiei, în condiții nefavorabile și fără a urma procedurile corecte. Deși încasările din vânzare au fost returnate lui Briatore după anularea confiscării, antreprenorul nu a renunțat să conteste gestionarea afacerii. În 2023, Curtea Supremă a respins un recurs cu privire la cererea de despăgubiri.

Însă acest lucru nu l-a oprit pe Briatore să-și continue lupta juridică, astfel acum îi dă în judecată pentru răspundere civilă pe magistrații Curții de Apel Genova și pe administratorul judiciar.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole