Antena 3 CNN Life Sănătate OMS trebuie să evalueze dacă variola maimuței este o urgență medicală internațională

OMS trebuie să evalueze dacă variola maimuței este o urgență medicală internațională

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 19:03 14 Iun 2022 Modificat la 19:03 14 Iun 2022

Agenția ONU lucrează, de asemenea, pentru a schimba numele bolii, care a fost limitată mult timp în Africa de Vest și Centrală, până când au fost detectate peste 1.000 de cazuri în zeci de țări din întreaga lume în ultimele două luni.

„Focarul de variolă a maimuței este neobișnuit și îngrijorător”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, jurnaliştilor.

„Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgență conform reglementărilor internaționale de sănătate săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”.

Comitetul de urgență se va reuni pe 23 iunie pentru a discuta despre desemnare, care este cea mai mare alarmă pe care o poate da agenția ONU.

Tedros a adăugat că „OMS lucrează, de asemenea, cu parteneri și experți din întreaga lume pentru a schimba numele virusului variolei maimuței... și a bolii pe care o provoacă”.

„Vom face anunţuri despre noile nume cât mai curând posibil”.

Anunțul vine după ce peste 30 de oameni de știință au scris săptămâna trecută că există o „necesitate urgentă pentru o nomenclatură nediscriminatorie și nestigmatizantă pentru variola maimuțelor”.

„În contextul actualului focar global, referirea continuă la și nomenclatura acestui virus fiind african nu este doar inexactă, ci este și discriminatorie și stigmatizantă”, au scris ei.

În timp ce variola maimuțelor a fost descoperită pentru prima dată la macaci, se crede că multe cazuri sunt transmise la oameni de către rozătoare.

Simptomele inițiale normale ale variolei maimuței includ febră mare, ganglioni limfatici umflați și o erupție cutanată asemănătoare varicelei.

Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au declarat săptămâna trecută că toate cazurile actuale nu prezintă întotdeauna simptome asemănătoare gripei, iar erupțiile cutanate sunt uneori limitate la anumite zone.

Tedros a spus că 1.600 de cazuri confirmate de variola a maimuței și 1.500 de cazuri suspecte au fost raportate la OMS în acest an din 39 de țări, dintre care 32 au fost lovite recent de virus.

În timp ce 72 de decese au fost raportate în țările în care variola maimuței era deja endemică, niciunul nu a fost observat în țările nou afectate, a spus Tedros.

„Deși OMS încearcă să verifice știrile din Brazilia despre un deces cauzat de variola maimuței acolo”, a adăugat el.

Pentru a combate răspândirea globală, OMS își propune să recomande „instrumente de sănătate publică testate, inclusiv supravegherea, urmărirea contactelor și izolarea pacienților infectați”.

Cu toate acestea, OMS nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuțelor, a spus el, după ce Uniunea Europeană a declarat marți că a achiziționat aproape 110.000 de doze de vaccin.

„În timp ce vaccinurile împotriva variolei sunt de așteptat să ofere o oarecare protecție împotriva variolei maimuțelor, există date clinice limitate și aprovizionare limitată”, a spus Tedros jurnaliştilor.

„Orice decizie cu privire la utilizarea vaccinurilor ar trebui luată în comun de către persoanele care pot fi expuse riscului și furnizorul lor de asistență medicală, pe baza unei evaluări a riscurilor și beneficiilor, de la caz la caz”.

Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru variola maimuțelor, a declarat jurnaliştilor că există câteva vaccinuri împotriva variolei care pot oferi protecție împotriva variolei.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole