Această vizită este extrem de sensibilă pentru Beijing, dornic să îndepărteze orice responsabilitate în pandemia care a făcut circa două milioane de morţi în întreaga lume. Iniţial prevăzută să înceapă săptămâna trecută, ea a fost anulată în ultimul moment din lipsa vizelor necesare pentru echipă.
Experţii sunt supuşi imediat după sosire la o carantină de două săptămâni.
"După discuţii, echipa de experţi ai OMS (...) se va duce în China începând cu 14 ianuarie pentru inspecţii. Ei vor efectua cercetări în comun cu oamenii de ştiinţă chinezi cu privire la originile COVID-19", a declarat Ministerul Sănătăţii chinez, luni, într-un scurt comunicat, potrivit Reuters.
COVID-19 a fost detectat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan din provincia centrală Hubei la sfârșitul anului 2019
Se credea inițial că virusul își are originea într-o piață de vânzare a animalelor exotice pentru carne. S-a sugerat că aici virusul a făcut saltul de la animale la oameni. Dar originile virusului rămân profund contestate. Unii experți consideră că piața nu ar fi fost originea și că, în schimb, răspândirea visurului a fost doar amplificată acolo.
Unele cercetări au sugerat că virusurile din categoria coronavirus, capabile să infecteze oamenii, ar fi putut circula nedetectate la lilieci de zeci de ani. Cu toate acestea, nu se știe ce gazdă intermediară a animalelor a transmis virusul între lilieci și oameni.
China interzice intrarea în ţară a echipei OMS care studiază originea COVID-19
Săptămâna trecută, autorităţile chineze au blocat intrarea în ţară a membrilor unei echipe a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care studiază originea coronavirusului.
Anunţul a fost făcut de OMS. Potrivit directorului general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, doi membri ai echipei de cercetare care urmau să ajungă în oraşul chinez Wuhan - considerat a fi punctul din care s-a răspândit pandemeia - au fost informaţi că nu li s-a aprobat intrarea în țară.
"Am primit asigurări că autorităţile chineze accelerează procesul intern în vederea unei desfăşurări (a echipei internaţionale) cât mai timpurii cu putinţă", a declarat directorul OMS, adăugând că ţinut legătura cu oficiali de rang înalt de la Beijing pentru a sublinia că "misiunea de investigaţie este prioritară pentru OMS"