Antena 3 CNN Coronavirus OMS, despre tulpina sud-africană: "Riscul global legat de noua variantă este evaluat ca fiind foarte ridicat"

OMS, despre tulpina sud-africană: "Riscul global legat de noua variantă este evaluat ca fiind foarte ridicat"

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 12:05 29 Noi 2021 Modificat la 12:26 29 Noi 2021

"Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron", subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale, informează France Presse.

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global "foarte ridicat" de valuri de infecție care ar putea avea "consecințe grave" în unele zone, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform Reuters.

Agenția a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată și, în anticiparea creșterii numărului de cazuri, să "se asigure că există planuri" pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

"Omicron are un număr fără precedent de mutații de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS. "Riscul global legat de noua variantă este evaluat ca fiind foarte ridicat".

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialul Omicron de a trece de protecția indusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, a precizat OMS.

"Creșterea numărului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravității, poate reprezenta o solicitare copleșitoare pentru sistemele de sănătate și poate duce la o creștere a morbidității și mortalității. Impactul asupra populațiilor vulnerabile ar fi substanțial, în special în țările cu o acoperire vaccinală redusă", a precizat instituția.

OMS s-a pronunțat: Care este adevărata amenințare acum, Delta sau Omicron

"Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei Delta și mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate", a declarat luni, la CNBC, Soumya Swaminathan, cercetător șef al OMS. "Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron”, a mai spus expertul la CNBS. 

Săptămâna trecută, agenția mondială de sănătate a recunoscut varianta Omicron, denumită inițial linia B.1.1.1.529, ca fiind o variantă îngrijorătoare. Aceasta înseamnă că ar putea fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai abilă în a se sustrage măsurilor de sănătate publică, vaccinurilor și terapiilor. Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud.

Delta, pe de altă parte, a fost detectată pentru prima dată în India.

Motive de îngrijorare

Experții din domeniul sănătății sunt îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere numărul neobișnuit de mutații și profilul, care diferă de variantele anterioare care au provocat îngrijorare.

"Profilul mutațiilor sugerează cu tărie că va avea un avantaj în ceea ce privește transmisibilitatea și că ar putea eluda protecția imunitară pe care ați putea-o obține, de exemplu, de la anticorpii monoclonali sau de la plasma convalescentă, după ce o persoană a fost infectată și, posibil, chiar împotriva unora dintre anticorpii induși de vaccin", a declarat duminică dr. Anthony Fauci, expert american în boli infecțioase, în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC.

"Nu este neapărat nevoie să se întâmple așa, dar există indicii puternice că trebuie să fim pregătiți pentru asta", a adăugat Fauci.

Experții fac eforturi pentru a obține mai multe informații despre Omicron

Swaminathan, de la OMS, a declarat pentru CNBC că oamenii de știință au nevoie de timp pentru a efectua experimente și a colecta date care să-i ajute să răspundă la unele dintre întrebările fundamentale legate de noua variantă.

"Ceea ce am dori să știm este dacă această variantă este mai transmisibilă, chiar mai mult decât Delta? Am dori să știm dacă există un model clinic diferit, dacă este mai puțin severă sau mai severă atunci când provoacă boala?", a spus ea, adăugând: "Și în al treilea rând, și foarte important, este această variantă capabilă să eludeze răspunsurile imune fie după o infecție naturală, fie după vaccinuri".

Etichete: omicron coronavirus OMS
Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole