OMS susţine că lumea ar trebui să intensifice eforturile de protecţie şi combatere a pandemiei, în contextul în care noile tulpini de COVID-19 sunt tot mai contagioase şi afectează inclusiv categorii mai tinere de vârstă.
Aplicarea, în ultimul an, a măsurilor sanitare şi de protecţie au obosit o bună parte din populaţie, iar cetăţenii au tendinţa să se relaxeze, în special în contextul sosirii vaccinurilor.
Chiar şi aşa, medicii de la OMS avertizează că nu este un moment bun ca statele să renunţe la restricţii, în ciuda procesului de vaccinare.
Mai mult decât atât, medicul Soumya Swaminathan (cercetător OMS) susţine că nu este momentul pentru relaxare, precauţia fiind una dintre cele mai recomandate arme pentru a combate pandemia. Ea este de părere că eforturile de prevenire ar trebui să fie intensificate, fără să se ia în calcul relaxarea măsurilor.
OMS anunţă o creştere a numărului de cazuri de COVID-19
În ultimele zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut semnificativ la nivel mondial, după o perioadă de regres de şase săptămâni. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ultima săptămână din luna februarie au fost raportate 2.6 milioane de infectări noi cu SARS-CoV-2.
Astfel, se înregistrează o creştere cu 7% a numărului de infectări la nivel mondial, faţă de ultimele săptămâni. Spre exemplu, în regiunile din estul Mediteranei, în sudul Asiei, Europa şi în SUA au fost raportate creşteri de la 6% până la 14%.
"Creşterea numărului de cazuri se datorează oboselii pe care oamenii o simt, atunci când vine vorba de respectarea restricţiilor sanitare. Aceştia se pot relaxa, pot trata problema într-un mod mult mai simplu, pentru că ştiu că vaccinurile sunt deja pe piaţă. Momentan, trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a combate răspândirea numârului de cazuri de COVID-19", a explicat medicul Soumya Swaminathan, de la OMS, pentru CNBC.
Oboseala din pandemie, resimţită şi în rândul românilor
La rândul ei, medicul Beatrice Mahler a vorbit la Antena 3 despre oboseala resimţită în timpul pandemiei şi mai ales dorinţa românilor de a reveni la normaliate.
Totodată, ea a ţinut să reamintească şi cât de periculoase sunt noile tulpini de COVID-19, care au apărut recent şi în România:
"Este vorba de o tulpină cu contagiozitate mare care se transmite foarte uşor, iar secundar avem un număr mare de cazuri la fiecare contact. Probabil că mobilitatea şi oboseala pe care o resimţim şi dorinţa de a reveni la o primăvară normală ne-a făcut să uităm de respectarea regulilor, dar din păcate ce vedem în spital nu aduce optimism", a precizat managerul Instiutului Marius Nasta din Bucureşti.
Reamintim că au fost confirmate, pe teritoriul României, primele cazuri de infectare cu tulpina braziliană a COVID-19. Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunţat luni, 8 martie, că au fost depistate două cazuri de infectare cu tulpina braziliană a COVID-19, cunoscută şi drept P.1.