O analiză a unui broker local de burse internaționale, citată de Agerpres, arată că riscul de fi impuse restricții suplimentare a afectat dorința de cumpărare a investitorilor.
Dacă vaccinurile actuale se dovedesc a fi ineficiente împotriva Omicron, călătoriile vor fi reduse, zborurile vor fi suspendate, oamenii vor rămâne acasă și cererea de petrol va scădea.
Analiza XTB România invocă situația din Austria, unde a fost instituit un lockdown național iar mobilitatea a scăzut cu mult sub nivelurile din urmă cu câteva săptămâni.
Populația ar prefera petrol mult mai ieftin, însă nu și OPEC+, care grupează cele 13 țări membre ale OPEC alături de alte 10 state exportatoare de petrol.
OPEC+ ar putea lua măsuri menite să contracareze o scădere suplimentară a cererii din cauza Omicron, dacă grupul anticipează că va exista o supraoferta clară de petrol în trimestrul I din 2022.
În acest context, analiștii îi sfătuiesc pe cei care așteaptă scăderi ale prețului combustibililor la pompă să-și pondereze optimismul, pentru că prețul benzinei și motorinei nu depinde numai de prețul petrolului.
În Statele Unite, ponderea țițeiului în costul combustibilului este de până la 50%.
În țările care nu produc petrol, costurile de distribuție și taxele reprezintă o pondere mult mai mare.
Prin urmare, deși cotațiile țițeiului sunt cu 25% mai mici în comparație cu vârful actual al pieței, tarifele la combustibil ar urma să scadă cu doar câteva procente, se arată în analiza citată de Agerpres.