Antena 3 CNN Coronavirus OMS: Acești oameni trebuie să evite călătoriile din cauza variantei Omicron

OMS: Acești oameni trebuie să evite călătoriile din cauza variantei Omicron

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 00:11 01 Dec 2021 Modificat la 00:18 01 Dec 2021

Este vorba de persoane expuse la riscul de a face forma gravă a infecției cu COVID.

În ultimele sale recomandări privind călătoriile în timpul pandemiei, OMS a inclus în categoria mai sus-menționată persoanele de peste 60 de ani și cele care suferă de boli de inimă, cancer sau diabet.

Pe de altă parte OMS a reiterat că interdicțiile generale de călătorie nu împiedică răspândirea Omicron.

"Interdicțiile generale nu vor împiedica răspândirea internațională și vor arunca o povară grea asupra vieților și mijloacelor de existență ale oamenilor.

În plus (interdicțiile) pot afecta negativ eforturile sanitare la nivel global în timpul pandemiei, prin descurajarea țărilor să raporteze și să partajeze date epidemiologice și obținute în urma secvențierii", se spune într-o declarație a organizației.

Secretarul general a ONU, Antonio Guterres, s-a declarat, la rândul său, "profund îngrijorat" în legătură cu izolarea Africii de Sud și a spus că "oamenii din Africa nu pot fi făcuți vinovați pentru nivelul 'imoral de scăzut' al disponibilității vaccinurilor".

Anterior, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a acuzat faptul că regiunea a căzut victimă unei "discriminări incorecte", estimând, la rândul său, că interdicțiile nu vor fi eficiente în a împiedica răspândirea variantei Omicron.

Cât de repede se răspândește varianta Omicron

Cercetătorii au apelat la o metodă mai puțin cunoscută pentru a stabili viteza cu care se propagă noua variantă de coronavirus iar concluzia a fost că Omicron se răspândește, într-adevăr, repede.

Profesorul Cristian Apetrei, de la Centrul pentru Cercetări Vaccinale din cadrul Universității Pittsburgh, SUA, a analizat rezultatele unui studiu făcut la Pretoria, în Africa de Sud.

Metoda utilizată presupune monitorizarea nivelurilor de virus din apele reziduale și este considerată una dintre cele mai eficiente pentru determinarea situației epidemiologice într-o regiune, spune profesorul Apetrei.

Cercetătorul român a constatat că, în numai câteva săptămâni, încărcăturile virale din apă au ajuns aproape de nivelul valorilor de vârf constatate în timpul infectării cu varianta Delta.

Etichete: OMS calatorii omicron
Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole