Dovada vieții pe alte corpuri cerești din sistemul nostru solar sau mai departe în Univers s-ar putea dezvălui umanității
Brian Cox, fizicianul celebru pentru contribuțiile sale la descrierea bosonului Higgs, cunoscut drept "Particula lui Dumnezeu", dar și pentru numeroasele documentare in care abordează misterele Universului, este optimist în acest sens.
Profesorul Cox își concentrează în prezent eforturile pentru a descoperi secretele găurilor negre și urmează să ajungă la București în luna aprilie, în cadrul turneului său Horizons.
El a discutat cu realizatoarea Antena 3 CNN Ana Maria Roman despre cât de aproape sunt oamenii să găsească viață dincolo de Terra și despre implicațiile acestui anticipat eveniment.
Brian Cox: "Credem că pe satelitul lui Jupiter, Europa, se află mai multă apă decât în toate oceanele de pe Pământ"
Brian Cox: "Cred că una dintre cele mai fascinante întrebări este dacă există viață dincolo de Pământ, în Sistemul Solar. Și avem o misiune pe Marte în acest moment, misiunea de returnare a mostrelor, care are drept scop să meargă și să ia mostre de pe Marte, să le aducă înapoi pentru a vedea dacă există viață sub suprafața acestei planete.
Avem două nave spațiale, una în drum spre satelitul Europa de pe orbita lui Jupiter, și una care urmează să fie lansată spre acest satelit. Noi credem că acea lume are un ocean cu mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ la un loc. Și, din nou, suntem interesați de viață. Aşadar, în următoarele câteva decenii, aș fi foarte interesat să aflu dacă suntem singuri în sistemul solar."
Ana Maria Roman: "Profesore, NASA încearcă să găsească planete locuibile în afara sistemului nostru solar. Întrebarea este: dacă vom găsi planete similare cu Pământul, cum vom merge acolo?"
Brian Cox: "Acest lucru este dincolo de tehnologia noastră actuală. Chiar și cea mai apropiată stea, Alpha Centauri, este la patru ani-lumină depărtare. Credem că există planete în jurul acelei stele. Însă patru ani lumină reprezintă o distanță atât de mare față posibilitățile noastre actuale, încât s-ar putea să nu reușim niciodată să parcurgem asemenea distanțe.
Brian Cox: Până nu descoperim natura timpului, nu putem vorbi în mod științific despre o origine a Universului"
Adică, din punct de vedere al legilor naturii, putem. Teoretic, am putea călători aproape de viteza luminii și apoi, din perspectiva celor din nava spatială, s-ar putea ajunge acolo extrem de repede. Dar dacă se poate face asta în sens tehnologic, nu se știe."
Ana Maria Roman: "Domnule profesor, care este cel mai mare mister din Univers pe care ați dori să-l vedeți rezolvat?"
Brian Cox: "Unele dintre cercetările mele se referă la găurile negre. Există întrebări foarte profunde despre natura spațiului și a timpului, care ne-au fost sugerate de studiul găurilor negre. Adică, ideea că ar putea exista 'cărămizi' de spațiu și timp, că ar putea exista o teorie mai profundă care să explice cum se nasc spațiul și timpul. Cred că este fascinant, iar aceasta este o cercetare foarte nouă care se desfășoară în prezent (...)
Până nu știm ce este timpul, cred că nu putem să vorbim în sens științific despre originea Universului. Ceea ce știm este că universul a fost foarte fierbinte, foarte dens, foarte diferit de cum este astăzi, acum 13,8 miliarde de ani, pentru că avem acest reper, Big Bang-ul. Dacă asta înseamnă că universul a avut o origine în timp, nu știm încă suficient de multe pentru a răspunde la această întrebare."
Brian Cox: Suntem făcuți din bucăți de Univers
Ana Maria Roman: "Credeți că ar fi posibil ca într-o zi că putem călători în timp, poate în viitor?"
Brian Cox: "Călătorim în viitor tot timpul și întrebarea este dacă putem călători în viitor mai repede, iar răspunsul este da. Deci, în teoria relativității pure a lui Einstein din 1905, dacă aș pleca de pe Pământ cu o viteză apropiată de cea a luminii și aș zbura o perioadă de timp, iar apoi să mă întorc pe Pământ, m-aș întoarce în viitorul nostru îndepărtat. Aș putea să mă întorc cu un milion de ani în viitor sau cu un miliard de ani în viitor."
Ana Maria Roman: "Domnule profesor, în seria Minunile Universului ați răspuns la întrebarea de unde venim sau ce ne-a creat și aveți un răspuns foarte interesant."
Brian Cox: "Da, dacă te uiți la mâna ta şi te concentrezi pe palma mâinii tale, poți vedea că este făcută din atomi și sunt atomi care constituie moleculele de apă. Oxigenul din aceste molecule de apă a fost construit în stele. Foarte aproape de Big Bang, înainte ca stelele să fi existat și să se aprindă în univers, nu exista oxigenul. Nu exista carbon, nu exista fier. Fierul din sângele tău care colorează sângele în roșu nu exista! Așa că a fost făcut în stele și apoi stelele au murit și au distribuit aceste nou create elemente în univers și apoi, în cele din urmă, în timp, s-au prăbușit sub acțiunea gravitației pentru a forma sistemul nostru solar și au ajuns în tine.
Este absolut adevărat că toate elementele din noi, în afară de hidrogenul din lucruri precum apa, au fost create în stele și în apropierea Big Bang-ului. Așa că este o idee frumoasă aceea că noi suntem parte din Univers într-un mod foarte profund: că suntem făcuți din bucăți de Univers."