Federaţia Sindicatelor din Sivicultură Silva iese public şi spune că în ultimii ani şase pădurari au fost au fost omorâţi de mafia lemnului şi peste 650 de sivicultori au fost ameninţaţi, bătuţi, înjunghiaţi, împuşcaţi şi au fost victimele a tot felul de agresiuni. Se cere întrunirea în regim de urgenţă a CSAT pentru că este o problemă de securitate naţională care trebuie dezbătută şi trebuie luate măsuri pentru a pune la punct aceste reţele mafiote.
Solicitarea Federaţiei Sindicatelor din Sivicultură Silva vine în contextul în care un pădurar, tată a trei copii, a fost executat în stil mafiot într-o pădure din Maramureş.
Anchetatorii au spus că bărbatul a fost împuşcat cu propria armă de către hoţii de lemne. Apoi, trupul său a fost aruncat într-o râpă. Doi suspecţi au fost prinşi şi duşi la audieri.
Comunicatul Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva
"Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva își exprimă îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn.
În urmă cu doar o lună, un alt coleg silvicultor, pădurarul Gorcioaia Răducu de la Ocolul Silvic Pașcani din Iași, a plătit cu viața, fiind omorât de trei hoți surprinși la furat de lemn. În ultimii ani, au fost omorâți de hoții de lemn 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresați bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și chiar împușcați.
După tragedia de la Iași, în loc să fie legiferat în regim de urgență Statutul Personalului Silvic, plenul Camerei Deputaților, în ședința din 14 octombrie 2019, a retrimis Proiectul la Comisia pentru agricultură și silvicultură timp de două săptămâni la solicitarea unor politicieni, care ori nu vor, ori nu pot să înțeleagă problemele reale cu care se confruntă personalul silvic care apără pădurea cu prețul vieții!
Federația Silva va solicita din nou Camerei Deputaților adoptarea în regim de urgență a Proiectului de modificare a Statutului Personalului Silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest, dacă va fi cazul.
Totodată, vom solicita Președintelui României convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în cadrul căreia să fie analizate problemele fără precedent cu care se confruntă personalul silvic în activitatea de pază a pădurilor și să fie dispuse măsuri urgente de sprijinire a silvicultorilor în activitatea de pază de către instituțiile de forță ale statului".
Silviu Geană, preşedintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva - "Mâine dimineaţă va pleca scrisoarea noastră către CSAT şi vom solicita, sperăm să fim şi auziţi, organizarea unei şedinţe extraordinare a CSAT-ului, astfel încât să fie analizate problemele fără precedent cu care ne confruntăm în activitatea de pază a pădurilor pentru că iată că în câţiva ani şase pădurari şi-au pierdut viaţa, fiind omorâţi de hoţii surprinşi la furat de lemn.
Dacă luăm cazul pădurarului Liviu Pop din ancheta preliminară, se pare că sunt trei hoţi care l-au agresat pe pădurarul nostru. Dacă vorbim de pădurarul ucis în urmă cu o lună în Paşcani, la fel, e un tată cu doi copii minori. A fost ucis cu lovituri de topor. Putem prezenta pentru fiecare caz în parte un scurt istoric.
Trei hoţi de lemne nu înseamnă o reţea. În majoritatea cazurilor, astfel de evenimente se produc în zona comunităţilor sărace, în zona comunităţilor de romi, unde efectiv aceşti hoţi fură lemnul ori pentru un câştig uşor, ori pentru a se încălzi iarna şi, când sunt surprinşi asupra faptului, reacţionează extrem de dubios.
De la CSAT solicităm sprijinul în activitatea de pază a Poliţiei şi Jandarmeriei, aşa cum e prevzut în acest moment şi în acest moment în nişte planuri de acţiuni comune. Există un plan de acţiuni comune care se încheie anual la nivelul Ministerului Apelor şi Pădurilor şi la nivelul Ministerului de Interne, se numeşte Scutul Pădurii. Credem noi că aici ar trebui intervenit şi extinsă această protecţie de la asigurarea sprijinului doar în acţiuni puntuale şi în ceea ce priveşte asigurarea protecţiei personalului silvic, care îşi dă viaţa apărând pădurea".