Procurorii DNA Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ovidiu Secu, reprezentant în fapt al unei firme din Bulgaria, acuzat de fals în legătură cu obţinerea unor fonduri europene.
Potrivit DNA, în sarcina lui Secu au fost reţinute infracţiunile de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Procurorii arată că, în cursul anului 2010, la nivelul societăţii comerciale SC Matero Ama SRL au fost elaborate două proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv "Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice" şi "Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor", pentru care au fost ulterior încheiate contracte de finanţare. Manager de proiect a fost desemnată Aurelia Liliana Matei, soţia lui Mihai Matei.
"Urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, în înţelegere cu inculpata Matei Liliana Aurelia şi inculpaţii Vlădilă Cătălin - administrator al SC Maktub SRL Tecuci şi Anghel Avram - administrator al SC Leasimat SRL, în calitate de ofertanţi, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută", arată DNA.
Astfel, în cadrul celui de-al doilea proiect, Mihai Matei şi membrii grupului infracţional au beneficiat de sprijinul lui Ovidiu Secu. Acesta, în calitate de reprezentant în fapt al unei firme din Bulgaria, a întocmit şi semnat în numele administratorului, fără ştiinţa acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv, dar şi pentru achiziţia unor autobasculante, cu scopul de a justifica preţul supraevaluat practicat de celălalt ofertant-câştigător.
"De asemenea, inculpatul Secu Ovidiu a semnat în fals şi a depus oferta necesară organizării frauduloase a unei proceduri separate şi inoportune, de achiziţie a unui aşa-zis soft de comandă pentru staţia respectivă, plătit tot din fonduri europene nerambursabile, obţinând pentru sine un beneficiu necuvenit în sumă de 74.607,83 lei (echivalentul a 18.250 euro)", se precizează în comunicat.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor părţi sociale pe care inculpatul le deţine la trei societăţi comerciale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova cu propunerea de a se menţine măsura preventivă şi asigurătorie dispusă în cauză.
Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei, din care 3.342.667,52 lei valoare eligibilă nerambursabilă aferentă proiectului respectiv.
Mihai Matei, soţia sa şi alţi inculpaţi persoane fizice şi juridice au fost trimişi în judecată, la data de 24 decembrie 2015, pentru fraudă cu fonduri europene.