Antena 3 CNN Externe Omul considerat ”creierul lui Putin” dezvăluie scopul invadării Ucrainei de către Rusia: ”Este un război împotriva Occidentului pentru ordinea mondială cu mai mulți poli de putere”

Omul considerat ”creierul lui Putin” dezvăluie scopul invadării Ucrainei de către Rusia: ”Este un război împotriva Occidentului pentru ordinea mondială cu mai mulți poli de putere”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 22:42 27 Mar 2022 Modificat la 23:04 27 Mar 2022

Alexander Dugin susține că Rusia a pornit un război împotriva Occidentului prin care urmărește ”echilibrarea puterilor mondiale”:

„Noi numim aceasta o operațiune militară, nu o numim război, pentru că nu e un război împotriva Ucrainei, este un război împotriva Occidentului, considerăm că acesta este un război pentru ordinea mondială cu mai mulți poli de putere. Este o fază foarte importantă pentru echilibrul puterilor mondiale, este pasajul de trecere de la o putere unică, care stă să se încheie, la un pol pluralist, unde trebuie să fie mai mult de un pol de putere care să decidă destinul spațiului. Aceasta este situația.”, a declarat Alexander Dugin.

Întrebat ce înseamnă ”operațiune militară”, termenul folosit de Rusia atunci când se referă la atacurile asupra Ucrainei, și dacă Ucraina este un stat suveran, acesta a răspuns:

„Siținski a declarat că, fără Ucraina, Rusia niciodată nu va putea deveni un pol de putere independent, iar cu Ucraina alături, Rusia poate deveni un pol de putere independent. De aceea, toată această strategie.

Occidentul se face vinovat, prin intervenția liderilor politici occidentali împotriva Rusiei. Aceasta nu era o decizie democratică, prin decizia impusă unui stat, iar după aceasta regimul desfășurat de acest stat a devenit nazist și ultra-naționalist.”

Întrebat cine va fi vinovat în cazul unui război nuclear, filozoful a răspuns:

„Statul unde se va decide începerea războiului nuclear va fi responsabil pentru asta. Și asta va însemna sfârșitul întregii umanități. Totul este în mâinile americanilor. Astăzi e important că, dacă războiul nuclear ar putea să înceapă, este responsabilitatea deciziei Statelor Unite, și nu cred că americanii vor lua această decizie.”

Despre Alexander Dugin, Jane Burbank, profesor de istorie și studii ruse și slave la Universitatea din New York susține, într-un articol publicat de The New York Times:

„După intervenții nereușite în politica partidelor post-sovietice, domnul Dugin s-a concentrat pe dezvoltarea influenței sale acolo unde a contat – cu armata și factorii de decizie politică. Odată cu publicarea în 1997 a manualului său de 600 de pagini, intitulat „Fundațiile geopoliticii: viitorul geopolitic al Rusiei”, Eurasianismul s-a mutat în centrul imaginației politice a strategilor.

În adaptarea domnului Dugin a Eurasianismului la condițiile actuale, Rusia avea nou adversar - nu mai era doar Europa, ci întreaga lume „atlantică” condusă de Statele Unite. Și Eurasianismul său nu era anti-imperial, ci opusul: Rusia a fost întotdeauna un imperiu, oamenii ruși sunt „oameni imperiali”, iar după vânzările paralizante din anii 1990 în fața „inamicului etern”, Rusia ar putea reînvia în următoarea fază a luptei globale și deveni un „imperiu mondial”. Pe frontul civilizațional, domnul Dugin a evidențiat legătura de lungă durată dintre Ortodoxia Răsăriteană și Imperiul Rus. Lupta ortodoxiei împotriva creștinismului occidental și a decadenței occidentale ar putea fi valorificată pentru războiul geopolitic care urmează.”

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole