Acționarii marilor companii din Rusia au încasat miliarde de dolari sub formă de dividende de la societățile lor, pe măsură ce s-au redus incertitudinilor economice generate de războiul din Ucraina, relatează Agerpres, care citează Bloomberg.
Există cel puțin o duzină de oameni de afaceri ruși care au câștigat peste 1.000 de miliarde de ruble, echivalentul a 11,3 miliarde de dolari, în anul 2023 și în primul trimestrul al acestui an, potrivit datelor colectate de Bloomberg.
Mulți dintre acești oligarhi au legături cu președintele Vladimir Putin, iar printre ei se numără persoane care au fost sancționat din cauza războiului care a intrat în cel de-al treilea an.
Pe primul loc în listă se află Vagit Alekperov, un acționar important și fost președinte al grupului petrolier Lukoil. El a încasat dividende în valoare de aproximativ 186 de miliarde de ruble. Alekperov este sancționat de Marea Britanie și Australia, dar a evitat până în prezent sancțiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană.
Urmează apoi miliardarii Aleksei Mordașov, acționar majoritar la Severstal, și Vladimir Lisin, acționar majoritar la Novolipetsk Steel, cu venituri din dividende în valoare de 148, respectiv 121 miliarde de ruble. Mordașov este vizat de sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și UE, în timp ce Lisin nu este vizat de nicio sancțiune importantă.
Lista îl include și pe aliatul lui Putin, miliardarul Ghennadi Timcenko, precum și pe Tatiana Litvinenko, care a primit o participație la holdingul chimic PhosAgro, înainte ca soțul său, Vladimir, să fie sancționat de SUA în 2023. Vladimir Litvinenko este rector la Universitatea din Sankt Petersburg, la care Putin și-a luat doctoratul în 1997m și a fost managerul pentru campania președintelui rus în acest oraș la ultimele trei alegeri.
Economia rusă a intrat în logica de război, pe măsură ce guvernul de la Moscova a investit masiv în sectorul militar
SUA și aliații săi au impus sancțiuni extinse Rusiei, ca reacție la decizia Moscovei de a invada Ucraina în luna februarie 2022.
În acest context, mai multe companii rusești au decis să oprească plata dividendelor, pe fondul temerilor cu privare la un posibil colaps economic.
Aceste estimări nu s-au adeverit: economia rusească s-a ajustat treptat la noile condiții, a intrat într-o logică de război, iar exportatorii ruși au găsit piețe alternative - în special în China, India și alte state asiatice - la cele pierdute pe seama conflictului militar.
Guvernul de la Moscova a cheltuit sume mari pentru industria militară, iar Produsul Intern Brut al țării a crescut cu 5,4% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cu toate acestea, economia Rusiei ar putea să se confrunte cu probleme semnificative în a doua jumătate a acestui an și în anul următor, iar Guvernul de la Moscova s-ar putea vedea obligat să majoreze taxele, susține Chris Weafer, director general la firma de consultanță Macro-Advisory Ltd.
"Pentru mulți patroni de companii este o situație în care este mai bine să scoți banii acum, mai degrabă decât să riști să îi pierzi sub formă de taxe anul viitor", a spus acest specialist.
El arată că firmele rusești se confruntă cu dificultăți în creștere în ceea ce privește plățile, care ar putea duce la probleme în aprovizionarea cu componente industriale şi bunuri de consum