"Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă - și o spun astăzi, aici - și obiectivul ca România să obțină în acest an statutul de membru deplin în Spațiul Schengen. Țara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe președintele Iohannis încă o dată de susținerea mea în acest sens”, a declarat cancelarul, aflat, luni, într-o vizită la București.
Olaf Scholz și-a exprimat aprecierea față de România, în contextul în care țara noastră a facilitat tranzitului de cereale din Ucraina și i-a sprijinit pe cei 3,8 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut granița.
110.000 dintre aceștia care au decis să rămână în România.
Cancelarul a menționat că țara noastră și Germania au multe în comun în ceea ce privește politica externă.
Citește și: Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vine în România în aceeași zi cu Maia Sandu
"Avem multe în comun în ceea ce privește temele cheie de politică europeană externă și de securitate. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește atitudinea noastră față de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a subliniat spus cancelarul german.
El a precizat că sprijinul militar pentru Ucraina va continua atât cât va fi necesar.
Klaus Iohannis: "Aderarea României va consolida spațiul Schengen"
"Aderarea României la spațiul Schengen este principalul nostru obiectiv iar Germania ne-a fost alături, ne-a susținut activ și i-am mulțumit și astăzi domnului Cancelar pentru această abordare. România își îndeplinește rolul de garant al securității la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spațiu", a declarat, la rândul său, președintele României, în conferința de presă comună cu Olaf Scholz.
"Am abordat în cadrul discuțiilor și subiectul extinderii Uniunii. România și Germania susțin continuarea acestui proces, pe baza meritelor proprii (ale statelor respective, n.r.)... Am reiterat sprijinul principial al României pentru viitorul european al statelor din Balcanii de Vest, inclusiv prin furnizarea de expertiză în domenii critice, și pentru asigurarea unui mediu stabil și sigur în regiune.
Împărtășim o viziune comună și cu privire la valențele strategice ale extinderii spre Est a Uniunii. Am evidențiat sprijinul pe care România îl acordă pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei", a continuat Klaus Iohannis.
El a adăugat că discuțiile cu Olaf Scholz au vizat, totodată, posibilitățile de creștere a sprijinului României și al Germaniei pentru partenerii estici, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO, în special ales pentru Ucraina și Republica Moldova.
Klaus Iohannis: "Susținem o prezență NATO sporită în Marea Neagră"
"Am subliniat, în special, că este foarte important să sprijinim substanțial stabilitatea și reziliența Republicii Moldova în fața provocărilor de securitate cu care se confruntă, inclusiv în plan energetic. Am mulțumit Cancelarului Scholz pentru sprijinul acordat întăririi Flancului Estic, pentru misiunea de poliție aeriană în spațiul aerian al țării noastre în anul 2022, precum și pentru prezența în structurile NATO din România.
Sperăm să dezvoltăm această cooperare pentru a consolida în mod semnificativ postura aliată de descurajare și apărare în fața provocărilor tot mai complexe.
Marea Neagră este acum mai mult ca oricând de importanță strategică. De aceea, susținem că este necesară o prezența sporită a NATO în Marea Neagră, ceea ce reclamă includerea problematicii Mării Negre în toate procesele relevante pentru consolidarea securității spațiului euroatlantic", a subliniat președintele român.