Antena 3 CNN Externe Oficiali ucraineni din ministerul Apărării, implicați într-o rețea care a furat 33 de milioane de euro din fondurile Armatei

Oficiali ucraineni din ministerul Apărării, implicați într-o rețea care a furat 33 de milioane de euro din fondurile Armatei

de Roxana Mihăiescu    |   

Procuratura Ucrainei a derulat, în cooperare cu serviciile de securitate, o operaţiune de amploare pentru demascarea membrilor unei presupuse reţele infracţionale care deturna fonduri destinate apărării ţării în războiul cu Rusia, relatează vineri agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Suma fraudată astfel s-ar ridica la 1,5 miliarde de grivne (circa 33 de milioane de euro), potrivit unui comunicat al Parchetului.

Potrivit anchetei, în reţeaua infracţională ar fi implicaţi oficiali ai Ministerului Apărării, membri ai unităţilor militare, ai administraţiilor regionale şi consiliilor municipale, printre alţii, precum şi directori de companii din mai multe regiuni ale Ucrainei.

Una dintre cele 28 de persoane care au fost notificate că au calitatea de suspect în acest dosar este şeful unuia dintre departamentele Ministerului Apărării.

Printre ceilalţi suspecţi se numără şeful Centrului Teritorial de Recrutare din provincia estică Doneţk parţial ocupată de armata rusă, precum şi cinci oficiali municipali din regiunile Poltava şi Dnipropetrovsk şi şapte membri ai unităţilor militare din Doneţk, Odesa, Dnipropetrovsk, Kiev şi Cerkasî, se arată în comunicat.

Printre faptele investigate se regăsesc umflarea facturilor pentru achiziţia de produse şi servicii, falsuri în acte sau acceptarea unor uniforme militare de proastă calitate.

Suspectul care conduce un departament al Ministerului Apărării este acuzat şi de obstrucţionarea activităţilor legale ale armatei, întrucât, deşi avea cunoştinţă de existenţa unui contract public deja semnat, el a semnat un contract adiţional cu o altă firmă, către care a transferat fonduri publice.

În cadrul operaţiunii, forţele de securitate ucrainene au percheziţionat peste 65 de instituţii şi organizaţii din întreaga ţară.

Potrivit Parchetului, aceasta este a doua operaţiune specială de o asemenea anvergură, după ce în iulie a mai fost descoperită o reţea infracţională în care 30 de indivizi au fraudat peste 138 de milioane de grivne (trei milioane de euro).

Autorităţile de la Kiev au expus de la începutul războiului cu Rusia mai multe cazuri de corupţie.

Însuşi fostul ministru al apărării Oleksii Reznikov a fost înlocuit în septembrie 2023 în urma unei serii de scandaluri de corupţie în care a fost implicat ministerul său.

 Preşedintele Volodimir Zelenski contestă ideea că în Ucraina corupţia este un fenomen endemic şi a promis că, după război, va putea să se ocupe de aceasta.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile