Oficialul rus a spus că, "dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia, Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său".
Încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa nu vor asigura stabilitatea dorită, întrucât efectul va fi creșterea prețului la energie în Europa, a estimat Medvedev într-o postare pe Telegram.
"Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerințelor Rusiei în cadrul 'operațiunii militare speciale' și rezultatele ei, reflectate în Constituția noastră. Și atunci se va rezolva și problema curentului", susține Medvedev în postarea sa.
La Kiev, postarea lui Medvedev - fost președinte între 2008 și 2012 și, ulterior, premier al Rusiei până în 2020 - a fost considerată drept o recunoaștere a faptului că Moscova utilizează atacurile asupra infrastructurii energetice pentru șantaj.
Ucraina a cumpărat curent electric din străinătate după bombardamentele ruse
Cu o zi în urmă, Ucraina a achiziționat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia pentru a susține sistemul energetic național "în cazul unui deficit al capacității de generare".
"Ca urmare a atacurilor cu rachete rusești și a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ", a explicat Viktor Butenko, directorul general al companiei ucrainene care a realizat tranzacția.
Cu trupele în mare parte epuizate și prost echipate pe frontul din Ucraina, Moscova și-a fixat ca obiectiv distrugerea masivă a sectorului energetic al Ucrainei într-o campanie de bombardamente cu rachete și drone, care se derulează din data de 10 octombrie.
Rusia a scos din uz peste 30% din instalațiile electrice din Ucraina
În intervalul scurs de atunci, Rusia a avariat sau distrus peste 30% din instalațiile energetice din Ucraina, notează The Moscow Times.
Potrivit companiei naționale de energie Ukrenergo, echipamentele rețelei principale a sistemului de distribuție a energiei electrice în regiunile centrale au fost deteriorate.
Din această cauză, consumul de energie este restricționat la Kiev și în împrejurimi, precum și în regiunile Cernigov (Cernihiv), Cerkasî şi Jîtomîr.
Rusia a anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson în urma unor așa-zise "referendumuri" denunțate de Occident și de Kiev drept "o farsă".
Ceremonia oficială de anexare a avut loc la 30 septembrie la Kremlin, în prezența liderilor numiți de Moscova în aceste regiuni ucrainene.