Antena 3 CNN International News 130 de țări, inclusiv România, spun "Da" taxării cu 15% a companiilor multinaționale. OECD anunță încheierea unui acord

130 de țări, inclusiv România, spun "Da" taxării cu 15% a companiilor multinaționale. OECD anunță încheierea unui acord

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 19:49 01 Iul 2021 Modificat la 01:41 02 Iul 2021

Anunțul privind acordul la nivelul OECD a fost făcut de ministrul german de finanțe Olaf Scholz (foto), citat de Reuters.

Conform sursei citate, 130 de țări susțin taxarea minimă globală a corporațiilor, marcând cel mai mare avans în ultimele decenii în reforma sistemului internațional de taxe.

"Cursa spre taxarea zero a multinaționalelor a luat sfârșit. Este cel mai mare progres în taxarea internațională în ultimii 10, 20, 30 de ani. Va schimba totul", a spus Scholz în timpul unei vizite la Washington, la scurt timp după încheierea acordului.

Ministrul a menționat că sunt încă amănunte care trebuie puse la punct dar a estimat, pe de altă parte, că acest "progres colosal" va permite statelor să majoreze investițiile în infrastructură și să își amplifice eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Potrivit lui Scholz, cele 130 de state susținătoare ale taxei globale minime pentru multinaționale reprezintă 90% din PIB-ul global.

Acest acord amplu reflectă eforturile depuse de Germania și de alte state în vederea unei taxări echitabile a giganților tehnologici, precum Amazon, a adăugat ministrul german.

El a mai spus că discuțiile din cadrul OECD au urmărit să garanteze că miniștrii de finanțe din G20, grupul celor mai dezvoltate 20 de economii, vor susține planul taxei globale minime la întâlnirea programată la Veneția, în intervalul 9 - 10 iulie anul curent.

OECD: Acordul are rolul de a garanta că multinaționalele sunt taxate echitabil oriunde în lume

Conform anunțului oficial al OECD, "130 de țări şi jurisdicții se alătură unui plan axat pe doi piloni în scopul reformării reglementărilor fiscale internaționale, pentru a garanta că firmele multinaționale achită o cotă fiscală corectă oriunde își desfășoară activitățile (...)

130 de țări și jurisdicții, reprezentând peste 90% din PIB-ul mondial, s-au alăturat unei Declarații comune în sensul instituirii unui nou cadru pentru reformarea sistemului fiscal internațional.

Un grup restrâns al celor 139 de membri ai Cadrului Integrant nu s-au alăturat încă Declarației comune.

Restul elementelor Cadrului Integrant, inclusiv planul de implementare, urmează să fie finalizate în octombrie.

OECD: 15% pe venitul multinaționalelor ar aduce 150 de miliarde de dolari anual

Cadrul va actualiza elementele centrale ale sistemului fiscal care datează de un secol, care nu mai este adecvat obiectivelor economiei globalizate şi digitalizate a secolului 21", se spune în comunicat postat pe site-ul OECD.

Între semnatarii declarației comune se numără și țara noastră.

Estimarea OECD este că o taxare cu 15% a veniturilor multinaționalelor va genera încasări globale din taxe de aproximativ 150 de miliarde de dolari anual.

Acordul OECD, precedat de un acord la nivelul G7

Membrii G7, grup care reunește cele mai dezvoltate economii ale lumii, au ajuns la un acord "istoric" asupra taxării companiilor multinaționale.

Anunțul a fost făcut luna trecută de ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, în contextul reuniunii omologilor din G7, desfășurată la Londra.

Participanții la reuniune au convenit în principiu asupra unei taxe minime de 15% pentru câștigurile corporațiilor.

"După ani de discuții, miniștrii de finanțe din G7 au ajuns la un acord istoric de reformă a sistemului global de taxe, pentru a răspunde cerințelor din era digitală", a spus Rishi Sunak.

Potrivit ministrului britanic, înțelegerea creează un cadru de concurență echitabil pentru companiile multinaționale.

Între multinaționalele vizate se numără giganți tehnologici precum Amazon și Google.

Taxa de 15%,  avansată de administrația Biden

Decizia, odată implementată, ar urma să aducă guvernelor miliarde de dolari pentru plata datoriilor acumulate în timpul pandemiei de COVID.

Acordul agreat de Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Italia și Japonia, va presa și alte state să se ralieze acestei măsuri, inclusiv la reuniunea G20 din iulie.

Taxa de 15% pe multinaționale a fost inițial propusă de Departamentul american al Trezoreriei în luna mai.

Potrivit instituției citate, în condițiile actuale, în care statele se întrec să ofere taxe scăzute corporațiilor globale, sunt subminate eforturile SUA și ale altor țări de colecta mai multe venituri necesare investițiilor importanță critică.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole