"Planurile noastre sunt destul de optimiste, sunt în corelaţie cu piaţa, pentru că trebuie să fim realişti. Anul trecut, România a avut a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că lucrurile se mişcă într-un sens sau altul.
Concluziile unui viitor 2030 sunt simple: 1. investiţii, 2. trasparenţă, 3. comunicare, cam astea sunt elementele pe care noi le vedem şi le susţinem în momentul acesta în piaţă, investiţii majore în infrastructura agricolă, în unităţi noi de procesare, în digitalizarea sistemului informatic şi tot ce înseamnă agricultură digitală, tehnologii noi, sustenabile în creşterea animalelor, pentru că ştim foarte bine ce se întâmplă în Europa de Vest, unde foarte multe unităţi de producţie s-au închis din cauza creşterii emisiilor de carbon, din cauza infiltraţiilor în sol cu nitriţi şi nitraţi", a spus Octavian Păltănea, Director de Dezvoltare al Grupului Carmistin, în cadrul Conferinţei RO 3.0 ”Gustul Viitorului. Industria alimentară și retailul din România pentru următorii 7 ani”, powered by Kaufland.
"România are o şansă enormă să intre într-o piaţă foarte concurenţială, cu tehnologii noi, cu elemente noi care ne pot duce din nou a fi mare un producător în Europa.
Transparenţă în piaţă alături de retaileri, alături de ceilalţi fermieri - să încercăm să creăm o voce comună, să încercăm să avem un front comun în a stabili preţurile din piaţă, să nu mai lăsăm anumite spoturi sau preţuri de dumping să intre în piaţă să strice ce s-a construit timp de şase luni sau un an de zile într-o politică de preţ şi o structură de preţ, să avem şi noi un forecast al structurii de cost, pentru că altfel nu putem să fim competititvi.
Comunicarea - care trebuie să existe clar între autorităţi, fermieri şi tot mediul de afaceri, ca să putem, cu aceste trei elemente, ca în 2030 să ne întâlnim împreună din nou aici şi să spunem că pe producţia de porc deja exportăm 40% din producţie pe lângă ce am produs noi, partea de pui - suntem în rafturi, în magazine cu branduri proprii româneşti în ţările din jurul nostru şi pe linia de agricultură, am redevenit grânarul Europei şi producem cu nişte rezultate foarte bune, cu respectarea emisiilor de CO2, cu responsabilizarea utilizării apei. Noi cam aşa vedem anul 2030". a mai spus Octavian Păltănea.