”Din păcate, varianta Delta a intrat deja în ceea ce s-ar putea numi divizia A a virusurilor. Este la fel de infecțioasă ca variola și poliomielita, boli cu care omenirea nu a coabitat foarte pașnic în secolul XVIII. În Londra, 18% din decese erau provocate de variolă.
Coabitarea cu un astfel de virus ar putea să nu fie acceptabilă după standardele noastre. De aceea, într-adevăr, tratamentul bolii, atunci când apare timpuriu, cu aceste antivirale, pentru că o problemă cu această mișcare negaționistă cu care am început este că cer oamenilor să nu se adreseze spitalelor, deci aceste medicamente care îi pot ajuta în faza incipientă a bolii nu îi mai pot ajuta dacă se adresează spitalului prea târziu.
Riscul cel mai mare este să apară o nouă variantă care să fie mai infecțioasă decât Delta și care să producă un val 5. Ne așteptăm la asta. Faptul că totuși țările cu rată mare de vaccinare nu își pot vaccina integral populația înseamnă că mai avem un procent semnificativ în populație care se poate infecta, iar în Germania, Franța, țări care și-au relaxat după o perioadă de carantină, care i-a protejat mai ales pe cei nevaccinați, vedem acest val al nevaccinaților.
(...) Faptul că s-au ridicat restricțiile, fără certificat verde, cum au procedat în Franța sau Italia, a dus la o creștere foarte rapidă a numărului de cazuri atât în Marea Britanie, cât și în Germania. (...) Și persoanele vaccinate la care le-a scăzut imunitatea participă la acest val.
(...) În România, valul 4 nu a fost stânjenit, nu am avut măsuri de carantină care să protejeze oamenii în perioada în care s-au vaccinat și de aceea valul 4 la noi a fost atât de cumplit, este atât de cumplit, că încă nu am ieșit din el. Suntem departe de a ieși din acest val”, a declarat cercetătorul Octavian Jurma la Antena 3.