Antena 3 CNN Mediu Poluare Oceanele lumii sunt la cel mai cald și acid nivel din ultimii 26.000 de ani. Raport îngrijorător de la Organizația Meteorologică Mondială

Oceanele lumii sunt la cel mai cald și acid nivel din ultimii 26.000 de ani. Raport îngrijorător de la Organizația Meteorologică Mondială

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 09:36 19 Mai 2022 Modificat la 13:21 19 Mai 2022

OMM a detaliat o serie de tulburări provocate de schimbările climatice în raportul său anual "Starea climei globale", declarând că topirea calotelor de gheață a contribuit la creșterea nivelului mării la noi maxime în 2021, scrie Reuters.

"Clima noastră se schimbă sub ochii noștri. Căldura captată de gazele cu efect de seră provocate de om va încălzi planeta pentru multe generații de acum încolo", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Raportul urmează celei mai recente evaluări a ONU privind clima, care a avertizat că omenirea trebuie să își reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră sau se va confrunta cu schimbări tot mai catastrofale ale climei mondiale.

Taalas a declarat reporterilor că a existat puțin interes pentru provocările climatice, deoarece alte crize, cum ar fi pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina, au acaparat primele pagini ale ziarelor.

Selwin Hart, consilierul special pentru acțiuni climatice al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a criticat țările care nu și-au respectat angajamentele climatice din cauza conflictului, care a dus la creșterea prețurilor la energie și a determinat națiunile europene să încerce să înlocuiască Rusia ca furnizor de energie.

Raportul OMM a precizat că nivelurile de dioxid de carbon și metan din atmosferă, care încălzesc clima, au depășit în 2021 recordurile anterioare.

La nivel global, temperatura medie a fost anul trecut cu 1,11 grade Celsius peste media preindustrială - în timp ce lumea se apropie de pragul de 1,5C, dincolo de care se așteaptă ca efectele încălzirii să devină drastice.

Oceanele suportă o mare parte din efectele încălzirii și ale emisiilor. Apa absoarbe aproximativ 90% din căldura acumulată de Pământ și 23% din emisiile de dioxid de carbon provenite din activitatea umană.

Oceanul s-a încălzit mult mai rapid în ultimii 20 de ani, atingând un nou maxim în 2021, și se așteaptă să se încălzească și mai mult, se arată în raport. Această schimbare ar dura probabil secole sau milenii pentru a se inversa, a notat acesta.

De asemenea, oceanul este acum cel mai acid din ultimii cel puțin 26.000 de ani, deoarece absoarbe și reacționează cu mai mult dioxid de carbon din atmosferă.

Nivelul mării a crescut cu 4,5 cm în ultimul deceniu, creșterea anuală din 2013 până în 2021 fiind mai mult decât dublă față de cea din perioada 1993-2002.

Citește mai multe din Poluare
» Citește mai multe din Poluare
TOP articole