Antena 3 CNN Conținut plătit Obiceiuri şi tradiţii la botez

Obiceiuri şi tradiţii la botez

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:05 19 Oct 2022 Modificat la 10:05 20 Oct 2022

Astfel se naște la o viață spirituală nouă și devine membru al trupului tainic al Domnului.

Obiceiuri si traBotezul reprezintă Taina prin întreita cufundare în apă, în numele Sfintei Treimi. Prin botez nou născutul se curățește de păcatul strămoșesc și de toate păcatele făcute până la botez. ditii la botez

În România există o serie de tradiții care se respectă în ziua în care este botezat un copil. De la nași care trebuie să cumpere trusou botez, dar să pregătească și alte lucruri, până la părinții copilului care respectă la rândul lor câteva obiceiuri.

Ce trebuie să facă părinții la botez

Părinții se asigură că au certificatul de naștere al copilului la biserică. De acolo preotul va citi deseori numele acestuia. Tot ei trebuie să cumpere un cadou pentru nași. La biserică vor servi oamenii cu bomboane. De asemenea, pentru băița de a doua zi, părinții trebuie să fie pregătiți cu un prosop și săpun, iar după aceasta să păstreze câteva dintre florile care au fost puse în apă.

Ce trebuie să facă nașa la biserică

Trebuie să cumpere lumânări botez – pe lângă trusoul cu cele necesare botezului, nașa trebuie să aleagă și o lumânare personalizată sau nu (roșu, roz pentru fete, albastru pentru băieți).

După ce copilul este botezat, la scoaterea din cristelniță nașa trebuie să aibă o bucată albă de pânză, necusută, nefinisată și o față de legat copilul. De asemenea, tot nașii asigură hainele copilului din ziua botezului. E necesar să aducă la biserică un prosop nou și un săpun care sunt oferite la final preotului. Tot acolo este nevoie și de vin și de ulei.

Nașii plătesc slujba de la biserică, iar la petrecerea de după oferă un dar (de obicei bani) pentru micuțul proaspăt botezat. La finalul slujbei, se spune că este bine ca nașa să cumpere o iconiță sfințită.

Ce trebuie să facă nașa a doua zi, la băiță

Nașa trebuie să cumpere următoarele: prosop, șampon, costumaș, pătură, pernă, jucării și scutece. După ce îl spală trebuie să îl strige pe nume pe acesta. Între botez și această băiță se spune că nu este bine ca nimeni să îl strige pe bebeluș pe nume sau să îl pupe.

La băiță se aprinde din nou lumânarea de botez, se pune în apă fașa albă, iar după ce se încheie baia, apa trebuie aruncată la rădăcina unui copac, iar fața se așază la o oglindă. La final, nașa îi descântă copilului proaspăt botezat:

• la ochi - " sa vadă lucruri bune si frumoase",

• la urechi - "sa auda numai invataminte si sa ia aminte la ele",

• la gura - "sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur",

• la manute - "sa fie harnic si priceput",

• pe piept - "sa fie iubitor si cu suflet mare",

• pe cap - "sa fie desteapt si luminat",

• pe picioare - "sa il duca acolo unde trebuie si sa il aduca mereu acasa, langa cei dragi".

Ce se pune în apă la băiță: ulei, un ban de aur sau argint, un fulg, miere, orez, o verighetă, lapte dulce, busuioc, menta, semințe de canepa, sare, grâu, parfum sau alte lucruri. Acestea depind în funcție de zonele țării. 

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole