Antena 3 CNN Life Cum scăpăm de obiceiurile proaste, ca să nu luăm COVID? Sigur şi tu faci asta. 10 ponturi de la dr. Mihaela Leventer

Cum scăpăm de obiceiurile proaste, ca să nu luăm COVID? Sigur şi tu faci asta. 10 ponturi de la dr. Mihaela Leventer

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 10:15 01 Aug 2020 Modificat la 10:15 01 Aug 2020

Oamenii sunt obişnuiţi să-şi atingă des faţa, fie accidental, fie din cauza obiceiurilor proaste. E adevărat că uneori nu ne putem abţine să nu ne scărpinăm atunci când ne mănâncă ochii, de exemplu, dar trebuie să conştientizăm că acest gest poate fi foarte periculos.

În felul acesta, punând mâna pe faţă, atunci când ne aflăm în aer liber sau la birou ori într-un alt loc public, ne putem infecta uşor, transportând virusul spre una din porţile de intrare de la nivelul feţei. Mâinile, cu care atingem totul, pot fi uşor contaminate, şi, astfel, când punem mâna pe faţă, riscul de a ne contamina este mare.

Pentru a putea preveni acest obicei, renumitul medic dermatolog Mihaela Leventer ne dă câteva sfaturi utile.

Ce să facem, să nu ne mai roadem unghiile

1. Nu vă sărutați, până nu v-ați dezinfectat amândoi!

2. Schimbați un tic cu altul. De exemplu, ca să nu ne roadem unghiile, le putem scurta, da cu ojă obișnuită care se distruge ușor la atingere. Vom avea, cu siguranță, mai multă grijă ca oja să rămână intactă pe unghii. 

Alt mijloc ar fi să avem tot timpul un obiect în mână. Un exemplu este șiragul de mărgele sau bilele antistres, jocul pe telefon (...). Ideea este să mutăm atenția spre altceva.

3. S-a constatat că femeile care poartă fond de ten și machiaj sunt mai atente să nu-l distrugă prin atingere. O soluție ar putea fi, deci, să purtați machiaj chiar și în casă.

Purtaţi machiaj în casă

4. În loc de atingere accidentală, mai bine îngrijire compulsivă. Demachierea poate fi un exercițiu bun. Păstrați rutina zilnică de îngrijire, chiar dacă nu ieșiți din casă. Apă micelară, apă, săpun, cremă. Faceți asta de trei ori pe zi – dimineața, la prânz și seara. Cu mențiunea că produsele pot diferi în funcție de momentul zilei.

5. Țineți un jurnal de bune practici. Încercați să definiți care sunt punctele vulnerabile. De exemplu: stau cu mâna pe față când citesc sau învăț sau când mă uit la televizor. Este un jurnal asemănător celor de dietă și ajută la conștientizarea obiceiurilor proaste.

Dezinfectați telefonul, ochelarii, pixul, mouse-ul!

6. Rugați-i pe cei din jur să vă atenționeze, fără să vă supărați.

7. Amintiți-vă câte lucruri neplăcute faceți cu mâinile și câte lucruri minunate.

8. Dezinfectați obiectele care ajung în contact cu fața și mâinile, cum ar fi telefonul sau ochelarii, pixul, mouse-ul.

9. Hotărâți un premiu pe care să vi-l oferiți de câte ori reușiți să vă abțineți conștient din a vă atinge fața. Pentru că meritați.

10. Purtați ochelari, vizetă și mască. În felul acesta nu uitați că nu e bine să vă atingeți fața și, totodată, o feriți de atingerea picăturilor virale.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole