Antena 3 CNN Life Sănătate Obiceiuri care ne ajută să trăim mai mult. Reguli de aur pentru o viață lungă și sănătoasă

Obiceiuri care ne ajută să trăim mai mult. Reguli de aur pentru o viață lungă și sănătoasă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:00 27 Ian 2024 Modificat la 10:00 27 Ian 2024

De-a lungul timpului, studiile au dovedit că anumite obiceiuri simple ne pot ajuta să trăim mai mult.

Este cunoscut faptul că stilul de viață joacă un rol important pentru sănătate, fiind un aspect esențial pentru felul în care va funcționa organismul nostru odată cu înaintarea în vârstă.

Putem observa, în familie sau în cercul de apropiați, persoane în vârstă, care au rămas active (cognitiv, social, psihologic și fizic).

Astfel, termenul de super-vârstnici se referă la adulții cu vârsta de peste 80 de ani, care au o memorie la fel de bună ca persoanele cu o vârstă de trei ori mai mică.

Citește și: Beneficiile consumului de pomelo asupra sănătății. Stimulează digestia și ajută la scăderea în greutate

Deși nu au fost identificate aspectele clare prin care acești oameni au reușit să se mențină în formă, se remarcă anumite obiceiuri care pot avea o contribuție majoră.

Criteriul comun este reprezentat de implicarea în activitățile sociale și menținerea legăturilor cu ceilalți.

Alimentația sănătoasă și mișcarea zilnică sunt asociate cu longevitatea și cu stimularea cognitivă. Efortul fizic depus zilnic nu trebuie să fie unul major, fiind suficiente acțiunile simple, precum mersul pe jos, grădinăritul sau realizarea unor activități casnice.

Gestionarea stresului se referă la reducerea nivelului emoțiilor negative pe care le simțim atunci când ne confruntăm cu anumite probleme. Situațiile dificile care apar de-a lungul vieții  ne afectează considerabil sănătatea, fiind necesar să învățăm să le tratăm cu calm și răbdare.

Pasiunile și implicarea în activitățile sociale ne pot ajuta să înaintăm în vârstă într-un mod sănătos. Astfel, viața socială activă poate avea o  contribuție semnificativă în acest sens, prin faptul că ne ocupă timpul și mintea cu experiențe plăcute.

Stimularea cognitivă se referă, de asemenea, la obiceiurile care ne mențin activi și ne prelungesc viața. Niciodată nu ești prea bătrân pentru a învăța o limbă străină nouă, a învăța să cânți la un instrument sau a rezolva un puzzle, potrivit medicool.ro, care citează Huffpost.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole