Cercetătorii spanioli au descoperit că momentul din zi în care mănânci poate determina riscul de a dezvolta cancer. Mai exact, cei care mănâncă în mod regulat după ora 21.00 și nu lasă un interval de două ore între momentul în care au luat masa și ora la care se culcă, pot avea un risc cu 25% mai mare de a face cancer, comparativ cu cei care nu au acest obicei alimentar, potrivit Moffitt Cancer Centre.
Iar motivul este unul foarte simplu: dacă ceasul tău funcționează corect până la ora 21.00 sau mai târziu, corpul ar trebui să se relaxeze pentru a dormi, nu să devină activ. Dar, atunci când mănânci, corpul primește semnalul să fie activ. Acest lucru poate perturba ritmul circadian și poate afecta somnul, foamea și stresul.
Studiul a evaluat peste 600 de cazuri de prostată și mai multe de 1.200 de cancere de sân și a analizat 872 de subiecți de sex masculin și 1.321 de femei care nu au lucrat niciodată în tură de noapte.
Cei care spuneau că au dormit două sau mai multe ore după cină aveau un risc cu 20% mai mic de cancer de sân sau de prostată. Pe când cei care combinu acest comportament cu mâncatul târziu, aveau un risc de a face cancer de 25 la sută.
"Studiul nostru concluzionează că aderarea la tiparele de alimentație diurnă este asociată cu un risc mai scăzut de cancer. Munca în schimburi, care implică tulburări circadiene, reprezintă un risc cancerigen pentru oameni.
Aceste lucruri se explică prin faptul că ceasul corporal urmează un ciclu de 24 de ore, care controlează momentul în care ne trezim, apetitul, temperatura corpului și starea noastră de spirit. Orice întrerupere a acestuia înseamnă risc crescut de cancer", arată OMS.