Antena 3 CNN Life Sănătate Obiceiul care reduce riscul a 13 tipuri diferite de cancer

Obiceiul care reduce riscul a 13 tipuri diferite de cancer

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 23:21 03 Feb 2022 Modificat la 23:21 03 Feb 2022

Nu toate cancerele pot fi prevenite, dar există modalități dovedite prin care puteți reduce riscul. Există unii factori de risc cunoscuți, deși a avea unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că veți face cu siguranță cancer. NHS spune că aproximativ unul din doi oameni va dezvolta o formă de cancer în timpul vieții.

Cancer Research UK spune: „Sportul vă poate ajuta să pierdeți în greutate sau să vă mențineți o greutate sănătoasă, ceea ce reduce riscul de apariție a 13 tipuri diferite de cancer”.

Se spune că, dacă faci mult exerciții fizice, asta poate ajuta la prevenirea cancerului de sân și intestin.

„Activitatea fizică este definită ca orice mișcare care folosește mușchii scheletici și necesită mai multă energie decât odihna.

„Activitatea fizică poate include mersul pe jos, alergarea, dansul, ciclismul, înotul, efectuarea treburilor casnice, exercițiile și angajarea în activități sportive”, potrivit Institutului Național al Cancerului.

Se spune că dovezile care leagă o activitate fizică mai mare de un risc mai scăzut de cancer provin în principal din studii observaționale, în care indivizii raportează activitatea lor fizică și sunt urmăriți ani de zile pentru diagnosticarea cancerului.

Consiliul Cancerului din Victoria spune că se recomandă până la o oră de activitate moderată zilnică sau 30 de minute de activitate viguroasă pentru a reduce riscul de cancer.

Acesta explică: „„Activitatea de intensitate moderată” este orice provoacă o creștere ușoară, dar vizibilă, a respirației și a ritmului cardiac (cum ar fi mersul rapid, înotul sau mersul cu bicicleta).”

„Pentru a reduce riscul anumitor tipuri de cancer, recomandăm o greutate corporală sănătoasă, exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă.”

Într-adevăr, Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului spune: „Consumul alimentelor bogate în calorii – în special a alimentelor procesate care sunt bogate în grăsimi, amidon sau zahăr – ne poate determina să fim supraponderali sau obezi.

„O dietă de „tip occidental” (o dietă care conține cantități mari de zaharuri, carne și grăsimi) crește, de asemenea, riscul de a deveni supraponderal sau obez, care, la rândul său, este o cauză a multor tipuri de cancer comune.”

 „În general, cele mai sănătoase alimente sunt cele care nu au fost procesate. Aceasta înseamnă că nu li s-a adăugat zahăr sau grăsime în plus și că este mai probabil ca fibrele să fie încă intacte.

„În loc să consumați alimente procesate, încercați să vă bazați mesele pe legume, cereale integrale, leguminoase și fructe.”

Guvernul recomandă persoanelor care consumă mai mult de 90 g de carne roșie și procesată pe zi să o reducă la 70 g sau mai puțin.

Deși este foarte dificil să cercetezi legătura dintre dietă și cancer, studiile au arătat că anumite alimente pot afecta cu siguranță riscul de cancer intestinal.

Cancer Research UK spune că o dietă cu o mulțime de alimente bogate în fibre reduce riscul de cancer intestinal, potrivit Express Uk.

Aportul nostru de fibre alimentare ar trebui să crească la 30 g pe zi, ca parte a unei diete sănătoase echilibrate. Majoritatea adulților mănâncă în medie doar 18 g pe zi.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole