Antena 3 CNN Life Sănătate Obiceiul banal care duce la boli grave ale creierului | Prof. dr. Vlad Ciurea: "Este o greșeală totală"

Obiceiul banal care duce la boli grave ale creierului | Prof. dr. Vlad Ciurea: "Este o greșeală totală"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 22:00 15 Sep 2022 Modificat la 22:00 15 Sep 2022

Telefonul mobil, precum și restul aparatelor electrocasnice generează câmpuri electro-magnetice. Acestea interacţionează cu organismul, iar în timp îşi lasă amprenta asupra sistemului imunitar.

Un studiu realizat în anul 2008 de către o echipă de cercetători suedezi, condusă de profesorul Lennart Hardell, a arătat că utilizarea telefoanelor mobile înaintea vârstei de 20 de ani reprezintă un risc de cinci ori mai crescut de a dezvolta afecțiuni patologice la creier, comparativ cu cei care nu-l folosesc mai devreme de această vârstă.

Prof. dr Vlad Ciurea a explicat cât este de periculos să dormim cu telefonul lângă noi sau sub pernă, având în vedere emiterea radiațiilor.

”Telefonul mobil emite radiații. Este dovedit. Sunt tot felul de experimente. Sigur emite radiații și sigur este periculos! Trebuie să îl ținem la distanță. Îl punem pe masă, nu lângă inimă. Și avem legătura cu el prin diferite metode pentru a vorbi. La fel și în mașină. Putem să răspundem ambient pe telefon, fără să punem mâna pe acesta. În niciun caz, vă rog frumos, seara, nu dormiți cu telefonul în pat! Este o mare greșeală!”, a explicat medicul.

Totodată, medicul neurochirurg a mai vorbit și despre folosirea excesivă în rândul copiilor a telefoanelor mobile, dar și despre cât de ușor se poate ajunge la dependență în rândul celor mici.

"În rândul copiilor, fenomenul este mai mult de curiozitate, să se joace. Apoi este fenomenul de plăcere, în care el începe să aibă jocuri și caută din ce în ce mai mult. După fenomenul de plăcere, apare fenomenul de dependență în care încearcă să dezvolte aceste jocuri, să intervină. Și toată copilăria și-o petrece în fața telefonului mobil și are un sentiment de plăcere care se duce undeva în creieraș la copil", a spus medicul.

Neurochirurgul mai vorbește și despre efectele dăunătoare ale dependenței de telefonul mobil, care pot restrânge vocabularul copilului, dar și capacitatea lui de comunicare verbală, nonverbală și paraverbală.

"Copilașul se izolează de lume și devine un copil pseudoautist. Este în lumea lui. Cel mai bun prieten al copilului nu mai este cățelul sau mingea de fotbal. Ci este acel telefon mobil pe care se joacă toată ziua!”, a mai explicat medicul Vlad Ciurea în emisiunea Neața, cu Răzvan și Dani.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole