Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Obama i-a mulțumit lui Biden pentru „o viaţă în slujba poporului american”. Ar urma să o susțină pe Kamala Harris

Obama i-a mulțumit lui Biden pentru „o viaţă în slujba poporului american”. Ar urma să o susțină pe Kamala Harris

de Andreea Ştefan    |   

Fostul preşedinte american Barack Obama (2009-2017) i-a mulţumit miercuri lui Joe Biden, pentru „o viaţă în slujba poporului american", după ce preşedintele democrat a făcut în cursul aceleiaşi seri primele declaraţii pentru a-şi explica decizia de a se retrage din cursa electorală, informează EFE, citat de Agerpres.

„Cauza sacră a acestei ţări este mai importantă decât oricare dintre noi. Joe Biden a fost fidel acestor cuvinte în repetate rânduri de-a lungul întregii vieţi în slujba poporului american. Vă mulţumesc, domnule preşedinte", a scris Obama pe platforma X.

Biden a declarat că „ambiţia personală" nu poate avea întâietate în faţa „salvării" democraţiei americane. „Cred că palmaresul meu ca preşedinte, leadership-ul meu în lume şi viziunea mea pentru viitorul Americii ar justifica un al doilea mandat, dar nimic nu poate sta în calea salvării democraţiei noastre. Nici măcar ambiţia personală", a insistat Biden într-un discurs adresat naţiunii din Biroul Oval de la Casa Albă.

În discurs, care a durat 11 minute, Biden a spus că Statele Unite se află într-un „punct de cotitură", o frază recurentă în discursurile sale, şi că în ultimele săptămâni i-a devenit clar că trebuie să „unească" Partidul Democrat.

Totodată, Biden a descris-o pe vicepreşedinta sa Kamala Harris drept o candidată „cu experienţă", „dură" şi „capabilă".

„Ea a fost un partener incredibil pentru mine şi un lider pentru ţara noastră. Acum alegerile depind de voi, poporul american", a remarcat Biden.

Din weekend, de când vicepreşedinta americană a fost nominalizată de Biden ca înlocuitoare a sa în cursa prezidenţială, Harris a primit sprijinul „greilor" din Partidul Democrat, precum fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi toţi guvernatorii democraţi din ţară.

Cu toate acestea, Obama nu a comentat încă oficial această chestiune.

Totuşi, NBC News a relatat joi că Obama plănuieşte într-adevăr să-şi ofere în curând sprijinul pentru Harris drept candidată a democraţilor la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, potrivit Reuters.

În privat, Obama a sprijinit pe deplin candidatura lui Harris şi a fost în contact constant cu ea, a transmis NBC News, care a citat persoane familiare cu discuţiile.

„Consilieri de-ai lui Obama şi Harris au discutat totodată aranjamente ca ei doi să apară împreună în campania electorală, deşi nu a fost stabilită o dată", adaugă sursa citată.

Fundaţia Obama nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile