Antena 3 CNN Actualitate Oamenii străzii din Botoșani dau în judecată Direcția de Asistență Socială care i-a ținut flămânzi 129 de zile în centre de carantinare

Oamenii străzii din Botoșani dau în judecată Direcția de Asistență Socială care i-a ținut flămânzi 129 de zile în centre de carantinare

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 11:00 28 Ian 2021 Modificat la 11:00 28 Ian 2021

Oamenii fără adăpost au fost strânși de pe străzi de echipajele Poliției Locale când România a intrat în starea de urgență și circulația a fost restricționată pentru toată lumea. Unii au fost cazați la Centrul de Noapte de pe Aleea Nucului, alții la adăpostul temporar din fosta Școală 3 din strada Tudor Vladimirescu, relatează presa locală.

Au stat închiși în total 129 de zile, cu o singură masă pe zi, la prânz, fără condiții minimale de carantinare. Mâncarea primită, oricum insuficientă, era sub orice critică

Ioan Asaftei este unul dintre cei care vor fi parte din procesul colectiv. Are 27 de ani și a fost abandonat de părinți în Maternitate. A crescut în centrele Direcției Copilului pe care le-a părăsit la 18 ani, conform legii. De atunci stă pe străzi.

A îndurat foamea alături de alte persoane fără adăpost, în carantina care a blocat în case oamenii din România. El și alți cinci care au fost în aceste centre administrate de DAS vor să meargă în instanță. Numărul lor ar putea crește, pe măsură pe persoane aflate în aceeași situație află acțiunea legală.

Pe lângă faptul că au fost înfometați, conducerea DAS Botoșani a dat o directivă prin care voluntarii din ONG-urile locale nu au fost lăsați să le ducă un surplus de hrană oamenilor cazați în centre.

Unii dintre ei au ajuns la spital, având tot felul de afecțiuni, de la cancer sau ciroză la pancreatită cronică și epilepsie. Într-una dintre fișele medicale ale unui om al străzii, medicii au constatat și „dificultăți și proasta administrare a alimentației”.

”Du-te la pensiune, dacă nu-ți convine”

Dacă mai aveau nevoie de câte unele de la magazin se rugau de paznic să meargă să le cumpere: „Dacă avea ură pe tine paznicul, nu mergea, stăteai și înnebuneai”, a povestit Ioan Asaftei pentru botosaneanul.ro.

Au încercat să-i înduplece pe cei din centru, îndemnându-i să guste din hrana pe care le-au preparat-o. Reacția angajaților de acolo a fost una sarcastică:

„- Dacă nu-ți convine, fă scris.
- Bine, dar gustați oleacă mâncarea asta, vă rog frumos?
– Du-te la pensiune, dacă nu-ți convine”

ONG-urile din oraș nu aveau voie să ducă mâncare oamenilor din centre

Înfometați și disperați au căutat ajutor prin telefon de la voluntarii Asociației HAPPY care de ani de zile ajută persoanele fără adăpost din Botoșani.

„Ne sunau permanent: nu au ce mânca, nu au ce mânca. Încercam să le ducem câte ceva, la Școala nr. 3 era Poliția Locală. Ne-au zis că astea sunt directivele date de director, nu pot să primească nimic. Le duceam pe ascuns, dădeam pe geam ce aveam de dat. Pe când pe Aleea Nucului, o singură dată am reușit să le dăm ceva, pe urmă nu ne-au mai lăsat.

Ultima solicitare la DAS a fost în noiembrie – decembrie când au stat două săptămâni, erau 10-12 persoane și o săptămână au stat cu o masă pe zi, la ora 12:00. Și noi voiam să le ducem încă o masă, iar în răspunsul DAS ni s-a spus că nu este voie. Mâncare autorizată, cumpărată din restaurant”, a declarat Cezar Tudose, președintele Asociației HAPPY.

Directorul DAS Botoșani, Dorin Burlacu, cel acuzat că ar fi dat ordinele de mai sus, a refuzat să comenteze situația: „Oficial, nu comentez. Să deschidă proces”

Voluntarii de la HAPPY și oamenii străzii caută un avocat care să le susțină cauza în fața instanței

Botoșănenii au donat pentru hrana oamenilor străzii, cumulat, în jur de 30.000 de lei. Tot locuitorii orașului, prin voluntarii de la HAPPY, care au preluat donațiile lor, au fost cei care au oferit sprijinul și ajutorul pe care autoritățile locale ar fi trebuit să îl ofere.

Acum, voluntarii de la HAPPY și oamenii străzii se află în căutarea unui avocat care acceptă să îi reprezinte: „Poate găsim și noi un avocat bun, cu inima bună, să ne ajute un om”.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole