Antena 3 CNN High Tech Oamenii ar putea vorbi cu animalele, cu ajutorul inteligenței artificiale: "Ne poate ajuta să deblocăm conversația între specii"

Oamenii ar putea vorbi cu animalele, cu ajutorul inteligenței artificiale: "Ne poate ajuta să deblocăm conversația între specii"

Mai mulți cercetători din Tel Aviv vor să se folosească de inteligenţa artificială pentru a debloca comunicarea dintre oameni și animale.

de Mia Lungu    |   

Cercetătorii din Israel sunt pe cale să primească un premiu de 10 milioane de dolari, dacă vor reuşi să descifreze limbajul animalelelor.

Aceștia spun că au dezvoltat, recent, algoritmi de învățare automată pentru a traduce scârțâitul liliecilor, permițându-le să identifice subiectul certurilor, conform The Guardian.

"Așa cum Piatra Rosetta a dezvăluit secretele hieroglifelor, sunt convins că puterea inteligenței artificiale ne poate ajuta să deblocăm conversația între specii", a spus Jeremy Coller, președintele fundației care a lansat provocarea Coller Dolittle, ce vizează comunicarea bidirecțională între specii.

"În ultimii ani, înțelegerea de către comunitatea științifică a tiparelor de comunicare ale organismelor non-umane a progresat enorm", a spus profesorul Yossi Yovel de la Universitatea din Tel Aviv, președintele Premiului Coller Dolittle și coautor al studiului asupra liliecilor.

"Cred că nicio programare IA nu poate înlocui pe termen lung cunoștințele detaliate despre societatea în care animalele comunică”, a spus Robert Seyfart, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania.

"A încerca să descoperi semnificația mormăitului unui babuin, al fluierului unui delfin sau al huruitului unui elefant fără a cunoaște mediul social – asta durează ani de zile – este ca și cum ai sări la pagina 137 din Pride and Prejudice (Mândrie și Prejudecată) și ai încerca să explici de ce Elizabeth Bennett îi spune 'nu' domnului Darcy, fără să știi nimic despre istoria lor.", a mai declarat acesta.

Marele premiu pentru pentru găsirea unei soluții de a vorbi cu animalele poate fi o investiție de capital de 10 milioane de dolari sau un premiu în numerar de 500.000 de dolari.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile