Antena 3 CNN Actualitate Inedit Oamenii de știință polonezi etichetează pisicile drept specie ”exotică invazivă”

Oamenii de știință polonezi etichetează pisicile drept specie ”exotică invazivă”

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 22:04 27 Iul 2022 Modificat la 22:04 27 Iul 2022

Felis catus, numele științific al pisicii comune, a fost adăugat în baza de date la începutul acestei luni.

Baza de date conținea deja alte 1.786 de specii.

Cu toate acestea, decizia de a adăuga pisicile acolo, s-a dovedit o provocare, iar Academia Poloneză de Științe a trebuit să publice o postare pe site-ul său, care abordează ”polemica” și citează daunele pe care pisicile le provoacă păsărilor și altor animale sălbatice.

În ceea ce privește clasificarea pisicilor drept „exotică și invazivă”, institutul a remarcat că ”Felis catus” a fost domesticit probabil cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, în leagănul marilor civilizații ale Orientului Mijlociu antic, făcând specia străină Europei din punct de vedere strict științific.

Institutul a subliniat că ”s-a opus oricărei cruzimi față de animale”. De asemenea, a susținut că această clasificare a fost în conformitate cu orientările Uniunii Europene.

Wojciech Solarz, un biolog la institut, a spus că nu era pregătit pentru reacțiile din partea publicului, dar crede că zarva ar putea fi provenit de la unele rapoarte din presă care au creat falsa impresie ca institutul său cere eutanasierea pisicilor sălbatice și a altor pisici.

În ciuda controverselor, decizia institutului face parte dintr-un consens științific tot mai mare conform căruia pisicile domestice au un impact dăunător asupra biodiversității, având în vedere numărul de păsări și mamifere pe care le vânează și le ucid.

Criteriile pentru includerea pisicii printre speciile exotice invazive „sunt îndeplinite 100% de către pisică”, a spus Solarz.

Etichete: Polonia pisici specie
Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole