Oamenii de știință au descoperit, în timpul unui studiu, că banchizele din Antarctica s-au micşorat în proporţie de 40%, în perioada 1997-2021.
Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Anglia, au calculat că 67 de trilioane de tone de gheaţă s-au pierdut în zona vestică, în timp ce 59 de trilioane de tone au fost adăugate în regiunea estică, între anii 1997 şi 2021, rezultând o pierdere netă de 7,5 trilioane de tone.
"Există o imagine mixtă a deteriorării banchizei, iar acest lucru are de-a face cu temperatura oceanului şi curenţii oceanici din jurul Antarcticii.
Jumătatea vestică este expusă apei calde, care poate eroda rapid banchizele de dedesubt, în timp ce mare parte din Antarctica de Est este în prezent protejată de apa caldă din apropiere de o fâşie de apă rece pe coastă", a spus dr. Benjamin Davison, expert în observarea Pământului.
Oamenii de ştiinţă au măsurat an de an schimbările gheţii, cu ajutorul sateliților, care pot avea acces prin pătura densă de nori din timpul nopţilor polare lungi.
În urma analizei a peste 100.000 de imagini surprinse din spațiu, oamenii de știință au publicat concluziile în jurnalul Scientific Advances.
Cercetătorii estimează că pierderea gheţii este rezultatul schimbărilor climatice, deoarece, într-un ciclu de variaţie naturală, ar exista mai multă gheaţă care ar "creşte din nou".
"Ne aşteptam ca majoritatea banchizelor să treacă prin cicluri de micşorare rapidă, dar de scurtă durată, apoi să crească din nou, încet.
În schimb, vedem că aproape jumătate dintre ele se micşorează fără niciun semn de recuperare", a spus Benjamin Davison.
Potrivit observaţiilor, banchiza Getz a pierdut cea mai mare cantitate de gheaţă - peste 1,9 trilioane în perioada studiată.
Doar 5% din aceasta a fost prin desprindere, un fenomen în cadrul căruia din banchize se desprind bucăţi de gheaţă care devin aisberguri. Restul a fost cauzat de topire.
Alte 1,3 trilioane de tone de gheaţă au fost pierdute din banchiza Pine Island, aproximativ o treime prin desprindere şi restul prin topire, relatează DPA/PA Media, potrivit Agerpres.