Antena 3 CNN Life Știinţă Oamenii de ştiinţă au surprins, în timp real, momentul în care o gaură neagră supermasivă şi latentă s-a trezit la viaţă

Oamenii de ştiinţă au surprins, în timp real, momentul în care o gaură neagră supermasivă şi latentă s-a trezit la viaţă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 07:00 19 Iun 2024 Modificat la 07:00 19 Iun 2024

Oamenii de ştiinţă au anunţat marţi că au observat în timp real o strălucire spectaculoasă în centrul unei galaxii, aparent cauzată de trezirea unei găuri negre supermasive din starea sa latentă, informează Reuters, potrivit Agerpres.

A fost pentru prima dată când acest proces de „trezire” a fost vizionat chiar în timp ce se petrece.

Telescoape terestre şi de pe orbită au fost folosite pentru a urmări evenimente care se petrec în centrul galaxiei SDSS1335+0728, aflată la aproximativ 360 de milioane de ani-lumină de Terra în constelaţia Fecioarei. Un an-lumină reprezintă distanţa pe care lumina o parcurge într-un an calendaristic (9,5 trilioane de kilometri).

Ce sunt găurile negre

Găurile negre sunt obiecte cosmice extraordinar de dense, cu o gravitaţie atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa de atracţia lor.

Dimensiunile lor variază de la o masă echivalentă cu cea a unei singure stele până la mastodonţii care se află în centrul multor galaxii, de milioane şi chiar de miliarde de ori mai masivi. Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei SDSS1335+0728 are o masă de aproximativ un milion de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Mediul din jurul unei găuri negre supermasive poate fi extraordinar de violent, deoarece aceasta sfărâmă stele şi înghite orice alt material care se află în raza sa gravitaţională. Potrivit cercetătorilor, se pare că în jurul găurii negre supermasive SDSS1335+0728 s-a format un disc rotativ de material difuz, o parte din materie fiind consumată.

„Studierea nucleelor galactice active este crucială pentru înţelegerea evoluţiei galaxiilor şi a fizicii găurilor negre supermasive”, a declarat astrofizicianul Paula Sanchez Saez de la Observatorul European de Sud din Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

Această galaxie, cu un diametru de aproximativ 52.000 de ani-lumină şi o masă echivalentă cu aproximativ 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui, a fost observată timp de decenii înainte de a fi detectate schimbări bruşte în 2019.

Ce ar fi putut activa gaura neagră supermasivă

„În acest moment, nu ştim”, a declarat Paula Sanchez Saez.

„Ar putea fi un proces natural al galaxiei”, a adăugat Lorena Hernandez Garcia. 

O galaxie trece prin diferite faze de activitate şi non-activitate în timpul vieţii sale.

Potrivit cercetătorilor, „s-ar putea întâmpla ceva care să determine o galaxie să se activeze, cum ar fi, de exemplu, o stea care cade în gaura neagră”.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole