Peste opt milioane de persoane, dintre care 700.000 de copii cu vârste sub cinci ani, au decedat în 2021 din cauze asociate poluării aerului, potrivit unui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la institutul american Health Effects Institute, informează AFP, potrivit Agerpres.
Rezultatele au la bază Global Burden Disease, o bază de date ce cuprinde informaţii provenite din peste 200 de ţări. La nivelul mortalităţii raportat de cercetători, expunerea la poluarea atmosferică reprezintă acum o ameninţare superioară faţă de tabagism sau faţă de o dietă necorespunzătoare.
În majoritatea cazurilor, decesele asociate poluării aerului sunt asociate cu inhalarea de particule fine PM2,5 - particule cu diametrul mai mic de 2,5 microni. Acestea favorizează numeroase patologii: cancer pulmonar, boli cardiovasculare, diabet şi altele.
Autorii raportului subliniază rolul din ce în ce mai letal al poluării cu ozon, alimentate de episoade asociate încălzirii climatice.
„Observăm un număr crescut de regiuni din lume expuse la episoade foarte scurte şi intense de poluare a aerului”, a subliniat pentru AFP cercetătoarea Pallavi Pant, membră a Health Effects Institute, care a menţionat incendii forestiere şi canicule severe.
În cazul mortalităţii infantile, este vorba mai ales de folosirea în bucătărie a combustibililor problematici - cărbune, lemn - în special în Asia şi Africa.
Un studiu leagă poluarea atmosferică de 135 de milioane de decese premature între 1980 şi 2020
Poluarea aerului, cauzată de emisiile umane sau de alte surse, cum ar fi incendiile de pădure, este asociată cu aproximativ 135 de milioane de decese premature la nivel mondial între 1980 şi 2020, potrivit unui studiu realizat de o universitate din Singapore.
Particulele fine PM2,5 (cu un diametru mai mic de 2,5 microni) sunt dăunătoare pentru sănătatea umană în caz de inhalare, deoarece sunt suficient de mici pentru a ajunge în sistemul sangvin.
Ele provin de la vehicule şi de la emisiile industriale, precum şi din surse naturale, cum ar fi incendiile sau furtunile de praf.
Studiul a constatat că aceste persoane au murit mai devreme decât speranţa de viaţă obişnuită, din cauza unor boli care ar fi putut fi tratate sau evitate, inclusiv accidente vasculare cerebrale, boli cardiace şi pulmonare şi cancere.