Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Oaia cu frunze de pe fundul oceanului: adorabilul melc de mare alimentat de energie solară și care arată ca oaia Shaun

Oaia cu frunze de pe fundul oceanului: adorabilul melc de mare alimentat de energie solară și care arată ca oaia Shaun

A.D.
1 minut de citit Publicat la 15:28 23 Dec 2024 Modificat la 17:39 23 Dec 2024

Cunoscut pentru asemănarea sa neobișnuită cu personajul de film oaia Shaun, acest adorabil melc de mare ronțăie alge pentru a le ”fura” capacitatea de a face fotosintetiză și de a se alimenta cu energie solară.  Se numește ”melc cu frunze” sau ”oaia cu frunze” și trăiește în apele puțin adânci din Asia. 

Creaturile adorabile au fețe albe, ochi mici și negri și două „urechi”. Aceste structuri sunt organe speciale numite rinofori acoperite cu fire de păr minuscule care ajută oaia cu frunze să simtă substanțele chimice din apă și să găsească hrană. Corpurile lor minuscule sunt acoperite cu structuri verzi numite cerata, care arată ca frunze și le oferă o suprafață mai mare pentru schimbul de gaze.

Având până la 8 milimetri lungime, oile cu frunze au fost descoperite pentru prima dată în largul insulei Kuroshima, Japonia, în 1993. Au fost înregistrate și în Filipine, Indonezia, Singapore și Thailanda. Limacșii de mare se găsesc în apele puțin adânci în apropierea recifelor de corali. Ei trăiesc pe alge, care le oferă și hrană.

Limacși de mare alimentați cu energie solară

Când oile cu frunze mănâncă alge, acestea absorb cloroplastele - structuri speciale în care are loc fotosinteza. Acestea sunt umplute cu clorofilă, iar pigmentul verde dă corpului melcilor de mare o culoare asemănătoare frunzelor. Acest lucru nu numai că îi ajută să se integreze cu mediul înconjurător pentru a se ascunde mai bine de prădători, dar le oferă și o modalitate inteligentă de a genera hrană.

Limacșii de mare fură cloroplastele printr-un proces numit cleptoplastie – din cuvântul grecesc pentru „hoț” – și le păstrează în țesuturile lor timp de până la 10 zile. Cloroplastele continuă să lucreze în interiorul animalelor, permițându-le să creeze energie prin fotosinteză.

„Imaginați-vă că ați mâncat o salată și ați păstrat cloroplastul din ea în sistemul digestiv, așa că trebuie doar să vă puneți sub soare pentru a face mâncare”, a explicat Miguel Azcuna , profesor asistent de chimie a produselor naturale marine la Universitatea de Stat Batangas din Filipine, pentru BBC . „Este convenabil pentru supraviețuire”. Azcuna este un expert în ecologia recifului de corali.

Alături de corali , salamandre pătate și scoici uriașe , acești melci alimentați cu energie solară sunt printre puținele animale care pot face fotosintetiză.

Citește mai multe din Lumea animalelor
» Citește mai multe din Lumea animalelor
TOP articole