Președintele din Kazahstan, Kasîm-Jomart Tokaev, a ordonat, luni, ministrului Apărării din această țară central-asiatică să dezvolte noi forțe de protecție teritorială, cu câteva zile înainte de o vizită a președintelui rus Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează France-Presse.
Conform unui comunicat al președinției kazahe, ministrului i s-a ordonat să dezvolte "apărarea teritorială şi forțele speciale" în fosta republică sovietică a cărei frontieră cu Rusia se întinde pe 7.500 de kilometri.
Kazahstanul este un aliat apropiat al Moscovei, făcând parte dintr-o alianță militară comună numită Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Însă invazia rusă în Ucraina a suscitat temeri în această ţară de cinci ori mai mare decât teritoriul Franței și care găzduiește mai multe baze militare ale Moscovei.
Sursa citată notează că anunțul președintelui Tokaev intervine cu câteva zile înainte de vizita în Kazahstan a președintelui rus Vladimir Putin. Acesta este așteptat să participe, miercuri și joi, la un summit OTSC, ce va fi găzduit în capitala Astana.
Regimul de la Astana, sensibil la escaladările din ultimele zile
În parlamentul kazah este în prezent în dezbatere un proiect de lege menit să permită crearea unor "formațiuni de autoapărare" compuse din "voluntari" care să poată fi integrați în armată și să fie capabili să desfășoare misiuni de luptă, după un model care există deja în Ucraina.
Tokaev a cerut, vineri, forțelor de securitate kazahe să protejeze infrastructurile civile şi militare în contextul "escaladării din Ucraina".
Cererea a venit la o zi după ce Rusia a lansat un nou tip de rachetă hipersonică asupra orașului ucrainean Dnipro, în replică la atacurile cu rachete occidentale ATACMS și Storm Shadow / Scalp efectuate de ucraineni pe teritoriul rus.
Regimul de la Astana face echilibristică în privința războiului în Ucraina, susținând integritatea teritorială ucraineană și înmulțindu-şi legăturile cu Occidentul, fără ca, totuși, să condamne deschis invazia rusă, amintește presa internațională.