Antena 3 CNN Externe O țară europeană a început construcția unei baze militare pentru trupe germane la granița cu Belarus: „Este o investiție uriașă”

O țară europeană a început construcția unei baze militare pentru trupe germane la granița cu Belarus: „Este o investiție uriașă”

de Robert Kiss    |   

Lituania a început luni lucrările la construcţia unei baze militare, care, după finalizarea sa până la sfârşitul lui 2027, va primi până la 4.000 de militari germani gata de luptă, în prima desfăşurare permanentă a armatei germane de după Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Germania s-a angajat anul trecut să desfăşoare trupe în Lituania, stat membru al UE şi al NATO şi vecin cu Rusia. Ministrul apărării Boris Pistorius a comparat această decizie cu desfăşurarea de forţe aliate în Germania de Vest în timpul Războiului Rece pentru a apăra Europa Occidentală în cazul unui atac sovietic.

Şeful de Stat Major lituanian, Raimundas Vaiksnoras, a estimat că ţara sa va cheltui peste 1 miliard de euro în următorii trei ani pentru ridicarea bazei, unul din cele mai ample proiecte de construcţii din istoria Lituaniei.

Aceasta este „o investiţie uriaşă” pentru o ţară cu 2,9 milioane de locuitori şi o economie de zece ori mai mică decât a Germaniei, a spus Vaiksnoras în marja ceremoniei de inaugurare a lucrărilor.

„Brigada va funcţiona ca un element de liniştire pentru populaţia noastră şi ca factor de descurajare, pentru a-i împinge pe ruşi în afară”, a adăugat el.

Baza de la Rudninkai, aproape de capitala Vilnius şi la numai 20 km de graniţa cu Belarus, va găzdui până la 4.000 de militari, facilităţi de depozitare şi mentenanţă pentru tancuri şi alte echipamente, precum şi poligoane de tragere de toate dimensiunile. Alţi aproximativ 1.000 de militari şi contractori civili germani vor fi staţionaţi în alte centre din Lituania.

Totuşi, până acum au fost contractate lucrările de construcţie pentru numai circa o cincime din clădirile complexului din Rudninkai, ceea ce provoacă temeri că acesta nu va fi gata la timp.

Ministrul de interne Laurynas Kasciunas le-a spus reporterilor că instituţia sa va acorda contracte pentru restul lucrărilor până la sfârşitul anului, când mandatul guvernului se încheie.

Guvernul german a cerut parlamentului 2,93 miliarde de euro pentru a comanda 105 tancuri Leopard 2 A8, dintre care o parte ar urma să echipeze baza din Lituania, potrivit unui proiect confidenţial de buget consultat de Reuters în iunie.

Disputele pe buget din interiorul coaliţiei guvernamentale fragmentate riscă însă să pună în pericol angajamentul Berlinului de extindere şi modernizare a armatei.

Lituania şi-a majorat bugetul militar la 3% din PIB în acest an, iar guvernul prim-ministrului Ingrida Simonyte a crescut taxele pentru a susţine nevoile de apărare, precum cele pentru baza de la Rudninkai, pe următorii câţiva ani.

„Dacă noi nu suntem în siguranţă, pentru ei nu va fi securitate”, le-a declarat Simonyte reporterilor la ceremonie, referindu-se la Germania.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile