Votul a avut loc în vineri dimineață, în Comisia de Afaceri Europene a legislativului suedez, la propunerea guvernului de la Stockholm.
Olanda a comunicat, la rândul său, că susține aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație.
La ședința desfășurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spațiului Schengen și a hotărât să-și dea acordul numai pentru admiterea României și a Croației.
Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat presei că "încă este prea devreme" pentru a accepta aderarea Bulgariei la Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susținerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat capabil să combată corupția și criminalitatea organizată.
Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată "probabil anul viitor".
Rutte a estimat că încă există, teoretic, riscul inițierii unui flux migrator "printr-o țară anume" și că dorește ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.
Premierul Nicolae Ciucă a salutat pe Twitter anunțul autorităților olandeze și suedeze.
Decizia finală urmează să fie luată săptămâna viitoare, la Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie.
În prezent, Austria se opune deschis aderării țării noastre. Croația are girul tuturor statelor membre.
Presa din Croația: "O decuplare a României de Bulgaria, improbabilă"
Chiar dacă votul va fi în data de 8 decembrie, momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE.
La această reuniune se decide ordinea de zi finală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne.
Presa croată a relatat că Austria se opune aderării atât în cazul României, cât și al Bulgariei.
O decuplare a Bulgariei de România este, conform presei croate, improbabilă, pentru granița dintre cele două state nu a fost organizată ca frontieră externă Schengen iar un astfel de proces ar putea dura ani.