Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN „O schimbare pentru omenire”: Cum arată gândacii folosiți în anumite țări pentru a recicla gunoiul. Sunt văzuți ca talismane norocoase

„O schimbare pentru omenire”: Cum arată gândacii folosiți în anumite țări pentru a recicla gunoiul. Sunt văzuți ca talismane norocoase

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 20:27 21 Aug 2024 Modificat la 20:27 21 Aug 2024

În întrega lume, anual, sunt generate aproximativ 11 miliarde de tone de deşeuri, multe dintre ele extrem de nocive pentru mediu. Columbienii au găsit însă o soluţie: gândacii rinocer. Ideea inedită începe să fie preluată şi de alte state. Japonezii cumpără gândacii pentru a diminua, la rândul lor, problema deşeurilor.

În regiunea muntoasă a Columbiei a fost găsită o nouă soluție la problema tot mai mare a deșeurilor. Aceștia sunt eroii improbabili ai acestei povești: larvele de scarabeu rinocer, care se hrănesc cu deșeuri organice. Şi asta nu este doar ceea ce acești gândaci au de oferit. Excrementele larvelor sunt vândute ca îngrășământ și când ajung la vârsta adultă, larvele sunt vândute la rândul lor. Odată ajunși la vârsta adultă, gândacii pot fi vânduţi ca animale de companie cumpărătorilor din Japonia.

În fiecare săptămână, 15 tone de deșeuri sunt colectate la o instalație din Tunja, un oraș situat la aproximativ 130 de kilometri nord-est de Bogotá. După ce se adună, larvele, care pot crește până la dimensiunea unei mâini umane, se îngroapă. Alte larve sunt plasate în rezervoare unde consumă deșeuri organice sub formă lichidă, care pot fi nocive pentru mediu. Întrucât depozitul de deșeuri se apropie de capacitatea maximă, larvele oferă o soluție ingenioasă.

„Lumea este atât de poluată încât ne sufocăm singuri cu deșeurile pe care le generăm. Aceasta este o schimbare pentru omenire, pentru copiii noștri, și trebuie să facem această schimbare pentru omenire.”, a declarat Jefferson Bastidas, vânzător de electronice, pentru CNN.

ONU estimează că, în fiecare an, în lume sunt generate aproximativ 11,2 miliarde de tone de deșeuri. Columbia produce aproximativ 32.000 de tone de deșeuri în fiecare zi. Jumătate din acestea sunt organice.

„Trebuie să încercăm să păstrăm gândacii, deoarece ei sunt responsabili pentru degradarea tuturor deșeurilor organice pe care omenirea le produce în prezent.”, spune Germán Viasus Tibamoso, inginer în domeniul sănătății și al mediului.

Larvele încep să se transforme în gândaci patru luni mai târziu, când dezvoltă o carapace tare. Gândacii rinoceri pot trăi până la trei ani. Unii sunt exportați în alte țări, iar alții rămân în Columbia, unde sunt considerați talismane aducătoare de noroc.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole