Antena 3 CNN Life Oameni O rază de speranță. Locul din Europa în care oamenii au găsit modalitatea de a pune capăt unei urâțenii istorice

O rază de speranță. Locul din Europa în care oamenii au găsit modalitatea de a pune capăt unei urâțenii istorice

3 minute de citit Publicat la 00:12 23 Sep 2017 Modificat la 00:12 23 Sep 2017

Într-o zonă a Slovaciei în care comunitățile rurale sunt într-o stare deplorabilă, Spissky Hrhov arată semne de prosperitate surprinzătoare. Casele sunt solide și bine îngrijite. Oamenii dispun de apă curentă și electricitate. Iar fațada unei clădiri care se afla în paragină, o fostă distilerie, a fost decorată cu picturi.

Însă o altă caracteristică a acestui sat atrage atenția și  chiar uimește. Aproape 350 din cei 1.800 de localnici sunt romi, o comunitate care se luptă cu sărăcia, cu lipsa educației și care este discriminată în toată Europa.

„În urmă cu 20 de ani, acest sat era pe cale de dispariție”, spune Vladimir Ledecky, 51 de ani, primar în Spissky Hrhov de mai bine de 18 ani. „Ajunsesem să avem numai 700 de locuitori, jumătate dintre ei erau romi. Problema în comunitățile slovace este că atunci când mai mult de jumătate din populația unui sat ajunge să fie de etnie romă, cealaltă jumătate tindă să se mute”, explică primarul, pentru publicația New York Times.

Vladimir Ledecky a decis însă să lupte cu prejudecățile și să abordeze într-un mod nou această problemă. După o luptă aproape sisifică, acesta a reușit să-i integreze pe romi în comunitatea pe care o administrează.

Când Ledecky a devenit primar, în 1998, romii trăiau în barăci, nu aveau locuri de muncă și cei mai mulți dintre copiii lor învățau în așa-numitele școli „speciale”, fiind separați de restul elevilor. În prezent, rata șomajului printre romii din această comunitate a scăzut la 20 %, nu mai există școli speciale pentru romi, toți copiii învață în aceleași instituții. Iar trei tineri romi își definitivează în prezent studiile universitare.

Situația romilor s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, explică Petronela Kacova, o tânără romă de 27 de ani din Spissky Hrhov. Trăiește într-un bloc nou, alături de soțul ei și de cei doi copii ai lor. Ea spune că relațiile dintre comunitatea romă și ceilalți localnici sunt cordiale, spre deosebire situația din alte localități.

„Copiii învață la aceeași școală, se înțeleg bine și se joacă împreună. Câteodată, ieșim cu toții, slovaci și romi, la barul de aici”.

În prezent, sunt peste 1.100 de comunități rome recunoscute oficial în Slovacia, majoritatea în centrul sau estul țării. Oficial, în Slovacia, o țară cu cinci milioane de locuitori, trăiesc 150.000 de romi. În realitate, numărul lor este mult mai mare, ajungând la 450.000.

Romii constituie astăzi una dintre cele mai vulnerabile comunități din Europa și cea mai marginalizată, săracă și persecutată, fiind o țintă frecventă a discriminării și prejudecății popuțiilor majoritare.

Romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate din Europa, aici trăind intre 10 și 12 milioane de persoane. În prezent discriminarea față de această minoritate etnică este raportată la scară largă în multe dintre țările europene.Mai mult de 70% (aproximativ 8 milioane de oameni) din populația romă din Europa trăiește în sărăcie lucie, membrii săi fiind adesea marginalizați și victime ale abuzurilor și segregării rasiale, iar potrivit UNICEF doar 20% din copiii de etnire romă din estul Europei sunt înscriși la școala primară.

Forțată să se stabilească în câteva părți din Europa în secolul XIV, iar în România trăind înrobiți aproape jumătate de mileniu, până în 1856, populația romă a fost supusă persecuției și discriminării secole la rând, încă de la începutul pătrunderii sale pe continentul european.

Într-un raport special din 2001 The Economist a descris romii din Europa ca fiind la limita de jos a tuturor indicatorilor socio-economici: oamenii cei mai săraci, mai puțin angajați, mai puțin educați, cu durata de viață cea mai redusă, mai dependenți de ajutoare sociale, mai frecvent întemnițați și cei mai segregați. Această realitate, susține un raport Amnesty International, este rezultatul prejudecăților - secole de acte individuale și societale de discriminare, care au împins majoritatea covârșitoare a populațiilor rome la limitele societății - și ceea ce îi ține în continuare acolo.

Sursă: wikipedia.org

 

 

Etichete: romi discriminare
Citește mai multe din Oameni
» Citește mai multe din Oameni
TOP articole