Antena 3 CNN Life O nuvelă uitată, scrisă de autorul celebrului roman "Dracula", a fost redescoperită după 130 de ani. Unde și cum a fost găsită

O nuvelă uitată, scrisă de autorul celebrului roman "Dracula", a fost redescoperită după 130 de ani. Unde și cum a fost găsită

de Mia Lungu    |   

O nuvelă uitată scrisă de Bram Stocker, autorul celebrului roman epistolar romantic "Dracula", a fost redescoperită, de un fan al scriitorului, în arhivele Bibliotecii Naţionale din Dublin, la peste 130 de ani de la publicarea ei, transmite sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

[GAL layout="3"]

Intitulată "Gibbet Hill", această povestire fusese publicată într-un supliment de Crăciun al ediţiei din Dublin a ziarului The Daily Mail în 1890, dar nu fusese niciodată citată în nicio lucrare sau biografie despre Bram Stoker.

Brian Cleary, scriitor şi istoric amator în vârstă de 44 de ani, a pus mâna pe această comoară literară în octombrie 2023, la Biblioteca Națională din Dublin, în timp ce profita de o perioadă de convalescenţă, după o operaţie, pentru a-şi satisface interesul faţă de autorul romanului "Dracula", originar din Dublin la fel ca şi el.

"Stăteam în bibliotecă uluit de faptul că aveam în faţă o poveste uitată cu fantome a lui Stoker, a declarat Brian Cleary pentru AFP de la Cazinoul Marino, o clădire neoclasică celebră din Dublin, unde textul este expus pentru prima dată.

„Sunt singura persoană de pe Pământ care a citit asta”

Cleary s-a declarat deosebit de uimit să constate că nuvela datează "din perioada în care Bram Stoker scria 'Dracula'" şi că prezintă "elemente din 'Dracula'", un roman epistolar publicat în 1897.

"M-am aşezat să mă uit la ecran şi m-am întrebat: 'Sunt singura persoană de pe Pământ care a citit asta?' Apoi: 'Ce voi face cu ea?'", îşi aminteşte el.

Brian Cleary a efectuat apoi cercetări aprofundate pentru a verifica descoperirea sa extraordinară şi l-a intervievat pe Paul Murray, biograf şi expert în Bram Stoker, care a confirmat că nuvela a rămas necunoscută până acum.

"'Gibbet Hill' este foarte importantă pentru a înţelege evoluţiei lui Stoker ca scriitor. În 1890, era un tânăr autor şi tocmai aduna primele notiţe pentru 'Dracula', a explicat Paul Murray pentru AFP.

"Este o poveste tipică pentru Stoker, lupta dintre bine şi rău, rău care apare în moduri surprinzătoare şi inexplicabile şi constituie un pas în călătoria scriitorului irlandez care va culmina cu publicarea lui 'Dracula', adaugă el.

Despre ce este nuvela uitată a lui Bram Stocker

Această poveste macabră spune povestea unui marinar ucis de trei criminali ale căror trupuri sunt spânzurate pe un deal, ca un avertisment fantomatic pentru călătorii în trecere. 

Pentru a sărbători redescoperirea nuvelei, "Gibbet Hill" a fost publicată într-o carte ilustrată de celebrul artist plastic irlandez Paul McKinley. "Când Brian mi-a trimis 'Gibbet Hill', era atât de mult material cu care puteam lucra", îşi aminteşte pictorul.

Ilustraţiile sale transpun atmosfera ciudată şi adesea sinistră a textului. "Este un pic suprarealist acum să fii aici, lângă o imagine inspirată de trei dintre personajele poveştii", mărturiseşte Brian Cleary, emoţionat, în timp ce răsfoieşte cartea.

"Crearea de noi ilustraţii pentru o poveste veche care fusese îngropată atât de mult timp" a fost o "provocare fascinantă", a adăugat şi Paul McKinley.

Subiecte în articol: scriitori autori romane dracula Dublin
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile