Antena 3 CNN Life Lumea animalelor O nouă specie de broască a uimit lumea ştiinţifică. Are 6,95 mm şi este a doua cea mai mică vertebrată din lume

O nouă specie de broască a uimit lumea ştiinţifică. Are 6,95 mm şi este a doua cea mai mică vertebrată din lume

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:41 30 Oct 2024 Modificat la 20:41 30 Oct 2024

Cercetătorii au descoperit o nouă specie de broască, denumită Brachycephalus dacnis, în Pădurea Atlantică din Brazilia, devenind astfel a doua cea mai mică vertebrată din lume, cu o lungime de doar 6,95 mm. Această descoperire scoate în evidență procesele fascinante de miniaturizare evolutivă și adaptările specifice ale acestor amfibieni, care se dezvoltă direct în forme adulte fără a trece prin stadiul de larvă. Analizele de ADN au confirmat noua specie, evidențiind complexitatea și diversitatea acestor broaște, care trăiesc în frunzele moarte și contribuie la ecosistemul bogat al regiunii, scrie Interesting Engineering

Această mică ființă, care poate încăpea pe vârful unui deget marchează a șaptea specie de broască descrisă în cadrul genului Brachycephalus. Dimensiunea mică a broaștei este o adaptare la mediu său unic.

Broaștele sunt adulți miniaturali, având o dimensiune de mai puțin de 1 cm. Aceste broaște sunt atât de mici încât dimensiunea lor adultă este semnificativ mai mică decât o unghie umană obișnuită sau o monedă de 50 de bani.

[GAL layout="4"]

„Există broaște mici cu toate caracteristicile broaștelor mari, cu excepția dimensiunii. Acest gen este diferit. În timpul evoluției sale, a suferit ceea ce noi, biologii, numim miniaturizare, care implică pierderea, reducerea și/sau fuziunea oaselor, precum și un număr mai mic de degete și absența altor părți ale anatomiei lor,” a declarat Luís Felipe Toledo, autor corespondent și profesor la Institutul de Biologie (IB-UNICAMP).

În mod obișnuit, acest gen de broaște este cunoscut în principal pentru colorarea sa vibrantă și natura veninoasă, în special specii precum broaștele țestoase cu dovleac. Cu toate acestea, descoperirile recente, inclusiv noua specie descrisă, au schimbat atenția cercetătorilor către miniaturizarea extremă prezentată de anumite specii din acest gen.

Studii anterioare au subliniat că broaștele au mai puține structuri anatomice decât broaștele țestoase, în ciuda dimensiunii lor mai mari. Aceasta include absența urechii medii timpanice, ceea ce duce la incapacitatea lor de a percepe propriile vocalizări.

Noua specie a fost confirmată cu o analiză ADN

Vocalizările unice ale speciei recent descrise au captat atenția cercetătorilor. Broasca, cu pielea sa galben-cafenie, trăiește în litiera de frunze.

În ciuda dimensiunii lor, broaștele sunt ființe incredibil de complexe. Ele prezintă dezvoltare directă, ocolind stadiul de mormoloc și eclozându-se ca versiuni miniaturale complet formate ale lor. Analiza ADN a confirmat că B. Dacnis este o nouă specie în gen. Este înrudită strâns cu o altă broască cu piele galben-cafenie din același gen, B. hermogenesi.

„Este posibil să fi existat specimene aparținând noii specii printre cele care au servit drept bază pentru descrierea lui B. hermogenesi în 1998,” a spus Toledo.

Cercetătorii au descris noua specie, inclusiv anatomia sa, structura scheletică, organele interne, genetica și vocalizările.

„Diversitatea acestor broaște miniaturale poate fi mult mai mare decât credem. De aceea, este important să descriem cât mai multe trăsături și caracteristici posibil, pentru a accelera procesul de descriere și a începe lucrările de conservare cât mai repede posibil,” a declarat Toledo în comunicatul de presă, citat de agencia.fapesp.br

O echipă de oameni de știință de la Universitatea de Stat din Campinas din Brazilia a descoperit recent această nouă specie, numită Brachycephalus dacnis.

Această broască măsoară doar 6,95 milimetri în lungime. O echipă de cercetare separată a identificat anterior o altă specie din același gen, B. pulex, în statul Bahia de sud din Brazilia. Una dintre persoanele identificate a măsurat doar 6,45 mm în lungime.

 

Citește mai multe din Lumea animalelor
» Citește mai multe din Lumea animalelor
TOP articole