Antena 3 CNN Actualitate Justiție O nouă lovitură pentru DNA. Ce solicită Înalta Curte

O nouă lovitură pentru DNA. Ce solicită Înalta Curte

1 minut de citit Publicat la 08:27 27 Apr 2018 Modificat la 08:27 27 Apr 2018

Două lovituri succesive pentru DNA, primite de la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în aceeaşi zi. Instanţa Supremă a achitat definitiv fosta conducere a IPJ Suceava, trimisă în judecată, în august 2013, pentru săvârşirea, în opinia procurorilor lui Kovesi, a unor infracţiuni cu prilejul achiziţionării unui sediu pentru instituţie. Toate capetele de acuzare a fost desfiinţate. Tot Înalta Curte a decis, în procesul în care este judecat pentru corupţie un avocat din Constanţa, că DNA trebuie să spună cine l-a interceptat pe inculpat, în perioada în care procurorii efectuau urmărirea penală: SRI sau Ministerul de Interne. Asta, deoarece informaţia nu există la dosar, iar, de la trimiterea în judecată a cauzei, CCR a pronunţat deja două decizii prin care a statuat că utilizarea, ca probe, a  interceptărilor făcute de SRI în dosarele care nu au legătură cu infracţiuni contra siguranţei naţionale este ilegală. În aceeaşi zi, şi CSM a atras atenţia DNA că trebuie să efectueze un control intern la Secţia Judiciară, pentru a identifica “vina” pentru care Parchetul condus de Kovesi a încasat achitări în perioada 2016-2017.

Prima lovitură primită, la mijlocul acestei săptămâni, de DNA a avut loc în dosarul 106/36/2016, aflat pe rolul Secţiei Penale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde DNA, Serviciul Teritorial Constanţa, a atacat cu apel o sentinţă pronunţată, în luna noiembrie a anului trecut, de către Curtea de Apel Constanţa. Vizat în acest dosar este avocatul Sorin Şandru, din cadrul Baroului Constanţa, trimis în judecată, în luna februarie a anului 2016, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Miercuri, instanţa supremă a dispus, pe de o parte, reaudierea denunţătoarei avocatului, expert CECCAR Constanţa Ioana Dobriţă, şi, pe de altă parte, a încuviinţat emiterea unei adrese către DNA – Serviciul Teritorial Constanţa, pentru a răspunde în scris “care au fost organele care au asigurat punerea în mşicare a măsurilor de interceptare a convorbirilor telefonice efectuate în perioada 2015-2016”.

Detalii, pe jurnalul.ro.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole