Antena 3 CNN Externe "O nouă eră a războiului". Ce este "Iron Beam", noul sistem de arme laser al Israelului pentru doborârea rachetelor

"O nouă eră a războiului". Ce este "Iron Beam", noul sistem de arme laser al Israelului pentru doborârea rachetelor

G.M.
2 minute de citit Publicat la 11:12 02 Noi 2024 Modificat la 11:12 02 Noi 2024

Israelul anunță va avea un nou sistem de apărare antirachetă bazat pe arme laser, numit "Iron Beam" care va fi operațional în termen de un an și spune că a asta va reprezenta "o nouă eră a războiului", scrie CNN.

Ministerul Apărării din Israel a anunţat luni că a semnat un contract în valoare de aproximativ 536 milioane de dolari cu firme locale, pentru a extinde producţia unui nou sistem de apărare antirachetă bazat pe laser, care ar putea deveni operaţional anul viitor.

Contractul a fost încheiat cu companiile de stat Rafael Advanced Defense Systems şi Elbit Systems, pentru un laser de mare putere numit "Iron Beam" conceput pentru a contracara ameninţări aeriene, inclusiv rachete, bombe de mortar, drone şi rachete de croazieră. Sistemul va completa Iron Dome, care foloseşte rachete ghidate prin radar pentru a neutraliza ameninţările de scurtă distanţă.

Eyal Zamir, directorul general al Ministerului Apărării din Israel, a declarat că acest contract pentru Iron Beam "anunţă începutul unei noi ere în război".

Experţii consideră că "Iron Beam" reprezintă o alternativă mult mai ieftină pentru neutralizarea rachetelor şi dronelor inamice, comparativ cu rachetele interceptoare pe care Israelul le foloseşte în prezent.

Cum funcționează "Iron Beam"

Sistemul "Iron Beam" poate focaliza o rază laser cu o putere de până la 100 de kilowați pe o țintă aeriană, distrugând-o în câteva secunde.

Raza sa de acțiune efectivă variază în funcție de factori precum puterea laserului, condițiile meteorologice și tipul de țintă și este capabil să lovească ţinte aflate pe o rază de până la 7 kilometri distanță. Sistemul "Iron Beam" a fost supus unor teste, inclusiv o serie de teste efectuate de IDF în martie 2022, care au demonstrat capacitatea sa de a intercepta drone, mortiere și rachete.

Iron Beam, cunoscut și sub numele de "Magen Or" sau "Scutul de lumină", este un sistem de armament cu laser de mare putere de 100 kW prezentat pentru prima dată la Singapore Airshow în februarie 2014. 

Iron Beam este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome, David's Sling și Arrow - sisteme care lansează rachete interceptoare care costă între zeci de mii și milioane de dolari fiecare.

Unul dintre atributele cheie ale "Iron Beam" este costul său mai mic per lovitură în comparație cu interceptoarele de rachete convenționale, scrie Defense România. Se estimează că fiecare interceptare cu ajutorul "Iron Beam" costă până la 1.000 de dolari, ceea ce este mai puțin decât costul de 40.000-50.000 de dolari pe interceptare asociat cu rachetele Tamir utilizate de sistemul Iron Dome.

Sistemul are, de asemenea, un încărcător nelimitat, ceea ce permite o utilizare continuă fără a fi nevoie de reîncărcări. Aceste caracteristici sunt relevante în contextul conflictului în curs, în care Israelul s-a confruntat cu o lipsă de muniție pentru sistemul "Iron Dome"

Israelul a interceptat proiectile aproape zilnic de când a început războiul cu vecinul său din nord. Marți, aproximativ 50 de proiectile au traversat din sudul Libanului pe teritoriul israelian, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF), adăugând că unele au fost interceptate, iar altele nu.

"Economia este, evident, punctul important", a declarat pentru CNN Sascha Bruchmann, cercetător în vizită pentru apărare și analiză militară la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) din Londra. "Nu vei afecta bugetul apărării".

Sistemul laser ar fi cel mai eficient împotriva dronelor, au spus experții, pe care Iron Dome al Israelului nu a reușit să le intercepteze în mod repetat.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole