Cercetătorii australieni au descoperit un nou tip de celulă, ceea ce dă răspuns unui mare semn de întrebare privind modul în care se vindecă organismul mamiferelor, scrie Science Alert.
Timp de peste un secol, oamenii de știință au emis ipoteza că o astfel de celulă a existat, iar acum, în sfârșit, a fost găsită o versiune adultă, ascunsă în aorta șoarecilor adulți. Descoperirea a durat nouă ani, iar cercetătorii au denumit celulele „progenitori EndoMac”, potrivit sursei citate.
„Aceste celule au o sarcină importantă, aceea de a ajuta la creșterea vaselor de sânge atunci când organismul o cere”, explică medicul Sanuri Liyanage de la la Institutul de Cercetare Medicală și de Sănătate din Australia de Sud.
Liyanage și colegii săi au izolat celulele de la șoareci și le-au cultivat în laborator, unde au format colonii. Atunci când au fost injectate în modele de șoareci diabetici, coloniile de celule au îmbunătățit semnificativ vindecarea rănilor.
Pentru a înțelege cum funcționează celula nouă, mai întâi este important să luăm în considerare macrofagele, adică primele celule imunitare produse de un embrion, esențiale pentru dezvoltare. La vârsta adultă, majoritatea țesuturilor din corpul mamiferelor conțin macrofage care au fost produse în timpul acestei etape foarte timpurii. După naștere, populațiile rezidente se reînnoiesc ocazional.
Cu aproape un secol în urmă, oamenii de știință au emis ipoteza că celulele stem care circulă în sângele mamiferelor ar putea produce noi macrofage, regenerând populația care trăiește deja în diferitele țesuturi ale organismului.
Timp de mulți ani, oamenii de știință au crezut că acești creatori de macrofage circulante, care au fost găsiți anterior în embrionii de șoareci, au existat până la vârsta adultă deoarece au fost însămânțați în măduva osoasă. Dar dovezi recente sugerează că celulele stem derivate din măduva osoasă sunt de fapt limitate la câteva țesuturi, inclusiv intestin, piele și inimă. Acum, unii oameni de știință bănuiesc că noile macrofage la vârsta adultă se nasc din celule stem nedescoperite, care se formează în organism cu mult înainte de naștere.
Această ipoteză este intens dezbătută, dar studiul recent efectuat pe șoareci în Australia susține o schimbare de paradigmă.
Descoperirile sugerează că celulele embrionare progenitoare pentru macrofage sunt însămânțate în aorta inimii în timpul dezvoltării timpurii. Apoi, pe măsură ce șoarecii îmbătrânesc, aceste celule stem circulante introduc noi macrofage în țesuturi. Cercetătorii spun că acestea pot fi transplantate fără teama ca sistemul imunitar să atace materia străină.
Când Liyanage și colegii săi au crescut celule progenitoare EndoMac în laborator, au creat o mică colonie.
Atunci când această colonie a fost injectată în sângele unui șoarece cu o rană la picior, rana s-a vindecat mai repede.
După două săptămâni, celulele stem circulante s-au transformat în macrofage și celule care căptușesc vasele de sânge. Acum, echipa investighează dacă o celulă similară există în aorta umană.
Cercetătorii au sugerat că rezultatele inițiale ale acestor studii sunt optimiste.
„În teorie, acest lucru ar putea schimba situația pentru pacienții care suferă de răni cronice. Suntem încântați să continuăm să explorăm potențialul acestor celule. Sunt primii pași, dar implicațiile ar putea fi masive”, a spus Liyanage.