Antena 3 CNN Externe O navă de război a Germaniei naziste a fost scosă din Dunăre după 80 de ani de autoritățile din Serbia. Ce s-a găsit la bord

O navă de război a Germaniei naziste a fost scosă din Dunăre după 80 de ani de autoritățile din Serbia. Ce s-a găsit la bord

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Autoritățile sârbe au scos din Dunăre unul dintre cele peste 200 de vase de război pe care Germania nazistă le-a scufundat în apele fluviului în august 1944, relatează Agerpres.

Ministrul sârb al Transporturilor şi Infrastructurii, Goran Vesic, care a postat, miercuri, imagini cu vasul recuperat, a precizat că va fi efectuată o investigație pentru a stabili dacă mai există explozibili la bordul epavei.

Ulterior, epava recuperată va fi expusă publicului larg.

Serbia intenționează să recupereze din Dunăre 21 dintre navele germane, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, a adăugat ministrul.

În imaginile distribuite pe Facebook de acest demnitar se observă elemente de muniție și arme degradate de acțiunea apei, aparent recuperate de pe vasul adus la suprafață.

[GAL layout="4"]

În perioadele în care nivelul apel din Dunăre scade din cauza secetei şi a caniculei, părți ale acestor epave ies periodic la suprafață.

De opt decenii, ele obstrucționează navigația pe această secțiune a Dunării, în apropierea orașului Prahovo.

Dunărea constituie granița dintre Serbia și România în această zonă.

Cum au ajuns nemții să-și scufunde flota de pe Dunăre

În august 1944, armata sovietică avansa spre vest şi controla deja defileul Porților de Fier, în amonte de Prahovo.

Retragerea planificată a flotei germane de pe Dunăre și din Marea Neagră pe cursul fluviului nu a mai fost posibilă.

În consecință, contraamiralul german Paul Willy Zieb a ordonat ca cele peste 200 de nave de război și de marfă să fie scufundate.

Majoritatea celor aproximativ 8.000 de soldați şi civili aflați la bordul acestor vase au fugit pe jos din calea armatei sovietice.

Unele dintre navele scufundate în acea perioadă au fost scoase din Dunăre la scurt timp după încheierea războiului, amintește sursa citată.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile