Antena 3 CNN Life Știinţă O mostră de sol de pe Lună a fost în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok. „Arăta mai degrabă a nisip decât a sol”

O mostră de sol de pe Lună a fost în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok. „Arăta mai degrabă a nisip decât a sol”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

O mostră de sol de pe Lună s-a aflat în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok, captivând mulţimile venite să profite de rara oportunitate de a vedea cu propriii ochi eşantionul selenar adus pe Pământ de misiunea chineză Chang'e-5, relatează luni agenţia Xinhua, potrivit agerpres.ro.

În baza colaborării dintre Institutul Naţional de Cercetări Astronomice din Thailanda (NARIT) şi Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA), proba de sol de pe Lună a fost prezentată la târgul Sci Power for Future Thailand Fair, fiind una dintre principalele atracţii ale evenimentului încheiat duminică.

Închisă într-o sferă de cristal rotativă, proba de 75 de miligrame denumită „Luna străluceşte asupra mea” a invitat publicul la o călătorie microscopică pe suprafaţa Lunii, materialul extraterestru uimindu-i pe vizitatori.

O elevă de şcoală primară, Tannya Neesanant, s-a declarat emoţionată la vederea mostrei de sol selenar. 

„Culoarea ciudată a probei de pe Lună m-a făcut curioasă, pentru că arăta mai degrabă a nisip decât a sol”, a adăugat pentru Xinhua fetiţa de şapte ani.

Exponatul reprezintă o parte din probele colectate de sonda selenară Chang'e-5, una dintre cele mai complicate şi provocatoare misiuni din istoria aerospaţială a Chinei.

Reuşita, faptul de a ajunge „mai aproape decât oricând” de Lună, a inspirat oameni din diverse medii, şi în special copiii, să îşi hrănească pasiunea pentru învăţare şi dorinţa de a-şi atinge scopurile, a declarat Suppawat Zhou, membru al personalului expoziţiei.

Directorul NARIT, Saran Poshyachinda, a declarat că la expoziţie au fost prezentate, de asemenea, tehnologii avansate pe care Thailanda le-a dezvoltat pentru cercetarea spaţială, cum ar fi un instrument conceput pentru observarea radiaţiilor cosmice şi a vremii spaţiale dintr-o perspectivă selenară, care se va afla la bordul misiunii chineze Chang'e-7 de explorare a Lunii.

În aprilie, China şi Thailanda au semnat două memorandumuri de cooperare în domeniul explorării şi utilizării paşnice a spaţiului cosmic, precum şi pentru o staţie internaţională de cercetare selenară.

„Aşteptăm cu nerăbdare să primim probe selenare de la CNSA pentru testele noastre de laborator, astfel încât să putem dezvolta instrumente adecvate pentru explorarea viitoare a suprafeţei Lunii”, a declarat Saran într-un interviu acordat Xinhua.

„Colaborarea cu China este foarte importantă pentru dezvoltarea propriilor capacităţi şi ne ajută să fim în rând cu liderii mondiali” în domeniu, a spus el. 

Subiecte în articol: Luna mostră de sol expozitie bangkok nisip
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile